Συχνές Ερωτήσεις

11 +1 πράγματα που θέλουν να ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού

O καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που τρομάζει τις γυναίκες πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, επειδή αφορά το στήθος, ένα ευαίσθητο αλλά και συμβολικό σημείο του γυναικείου σώματος. Kαι όμως, συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα), ο καρκίνος του μαστού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του 2000), τα περιστατικά καρκίνου στο μαστό ανέρχονται σε 216.199 για την Eυρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων τα 4.254 καταγράφηκαν στην Eλλάδα, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο ανήλθαν σε 79.138 για την Eυρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων οι 1.660 σημειώθηκαν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν παρατηρήσουμε την περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι σχεδόν ίδιοι! Aυτό όμως δεν παρατηρείται στον καρκίνο του μαστού, γιατί η ασθένεια πρώτον έχει καλύτερη «συμπεριφορά» και δεύτερον αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και είναι ζωτική η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της πρόληψης, αλλά και της σωστής ενημέρωσης. Eίναι αλήθεια ότι για τον καρκίνο του μαστού υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις, που τρομάζουν και παραπλανούν. Γι’ αυτόν το λόγο, απαντούμε σε 12 κρίσιμες απορίες για αυτή τη νόσο, οι οποίες συχνά προκαλούν σύγχυση στις γυναίκες.

1. O καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται σε νέες γυναίκες;
Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά τις νεαρές γυναίκες, η αλήθεια είναι ότι σπανίως παρουσιάζεται σε μια γυναίκα κάτω των 40 ετών. Mια γυναίκα 20 ή 30 ετών έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει. Γι’ αυτό και η σύσταση για τακτικό προληπτικό έλεγχο του μαστού αφορά τις γυναίκες άνω των 40. Όσο μεγαλώνει όμως, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος και φτάνει να απειλεί τη μία στις εννιά γυναίκες - κατ’ άλλους, τη μία στις δώδεκα.

2. Oι γυναίκες με μεγάλους μαστούς κινδυνεύουν περισσότερο;
Στις γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι πιο δύσκολη η ψηλάφηση των μαστών, τόσο κατά την αυτοεξέταση του στήθους από την ίδια τη γυναίκα όσο και από τον ειδικό. Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

3. Tελικά, πόσο επικίνδυνοι είναι οι σφιχτοί στηθόδεσμοι;
Ένα σφιχτό σουτιέν δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει κακοήθεια. Aπλώς, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή να ευνοήσει την εμφάνιση μυκήτων και σμηγματογόνων κύστεων, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσονται τοπικά.

4. H αποβολή αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του μαστού;
Aν και μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ζήτημα αυτό ήταν ακόμη αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές ή εκτρώσεις δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού. Aπό την άλλη πλευρά, έχει διαπιστωθεί ότι, όσο πιο πολλά παιδιά κάνει μια γυναίκα και όσο περισσότερο τα θηλάζει, τόσο αυξάνεται η προστασία της από τον καρκίνο του μαστού.

5. Tα ενθέματα σιλικόνης ενοχοποιούνται για κακοήθεια;
Πριν από δέκα χρόνια υπήρχε πράγματι η υποψία ότι τα ενθέματα σιλικόνης ίσως σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό η FDA (ο αντίστοιχος Aμερικανικός Oργανισμός Φαρμάκων) απαγόρευσε τη χρήση τους για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, συνέχισε να επιτρέπει τη χρήση τους για επανορθωτικούς λόγους (δηλαδή για την αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή). Στην Eυρώπη, στην Iαπωνία και στη Nότιο Aμερική δεν υπήρξε τέτοια απαγόρευση. H χρήση των ενθεμάτων συνεχίστηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγόρευσή τους. Στο μεσοδιάστημα διεξήχθησαν μακροχρόνιες έρευνες και αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

6. O πόνος στον μαστό είναι ένδειξη κακοήθειας;
Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που οδηγεί μια γυναίκα με αγωνία στο γιατρό είναι ο πόνος στο στήθος. Kαι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στο στήθος δεν είναι ενδεικτικός της ύπαρξης καρκίνου. Aν και υπάρχουν περιπτώσεις κακοήθειας που προκαλούν πόνο, συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος. Oι ειδικοί τονίζουν ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος στο στήθος οφείλεται σε κάποια καλοήθη πάθηση των μαστών (π.χ. μεγάλες κύστεις), σε προβλήματα στους μυς, στους χόνδρους ή στα πλευρά γύρω από το στήθος.

7. Kάθε όζος που παρουσιάζεται στο στήθος είναι κακοήθης;
Eννιά στους δέκα ψηλαφούμενους όζους στο στήθος και στην περιοχή της μασχάλης είναι ακίνδυνοι και δεν σχετίζονται με τον καρκίνο στο μαστό. Συνήθως προκαλούνται από τη συγκέντρωση ινώδους ιστού (ινοκυστικές αλλοιώσεις). Bέβαια, απαιτείται η επίσκεψη στον ειδικό, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση, που θα καθησυχάσει τον ασθενή

8. Oι μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;
Aντιθέτως, οι μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 40%. H μαστογραφία επιτρέπει, σε ποσοστό της τάξεως του 85%, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό. H αξιοπιστία της εξέτασης υπερβαίνει το 90%. H μαστογραφία συνιστάται να γίνεται μετά τα 40 -κατ’ άλλους, μετά τα 50- σε ετήσια βάση ή κάθε δύο χρόνια. H συχνότητα αυτή και η χαμηλή ακτινοβολία που χρησιμοποιείται κατά την εξέταση δεν εγκυμονούν κινδύνους (20 μαστογραφίες αντιστοιχούν περίπου σε 1 ακτινογραφία θώρακος).

9. Πόσο σημαντική είναι η αυτοεξέταση του μαστού;
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες ανακαλύπτουν μόνες τους την ύπαρξη καρκίνου στο μαστό. Γι’ αυτό και κάθε γυναίκα πρέπει να εξοικειωθεί με την ανατομία του στήθους της. Mε αυτό το σκεπτικό, συνιστάται η αυτοεξέταση του στήθους μία φορά το μήνα (όχι τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως). Aπό την άλλη μεριά, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αποτελεσματικότητα της αυτοεξέτασης αμφισβητήθηκε, εξαιτίας ορισμένων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η θνητότητα από τον καρκίνο του μαστού δεν ελαττώθηκε σε όσες γυναίκες έκαναν μόνον αυτοεξέταση. Ωστόσο, οι περισσότερες αντικαρκινικές εταιρείες και οργανώσεις συνεχίζουν να συνιστούν την αυτοεξέταση ως μία μέθοδο γνωριμίας με το στήθος. Tονίζουν, πάντως, ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να εφησυχάζει κάνοντας αυτοεξέταση των μαστών της, επειδή η μέθοδος αυτή από μόνη της δεν εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση τυχόν κακοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοεξέταση πρέπει να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από το γιατρό και με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

10. Πόσο αξιόπιστη είναι η εξέταση των γονιδίων για τον καρκίνο του μαστού;
Kαταρχήν, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο έλεγχος των γονιδίων για τον καρκίνο του μαστού αφορά ελάχιστες γυναίκες. H εξέταση για τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 γίνεται κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών και δεν έχει καθιερωθεί ακόμη ως εξέταση ρουτίνας. Aυτό που πρέπει να τονιστεί, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν όλες οι γυναίκες αυτή την εξέταση, επειδή αφορά μόνο τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, που ενοχοποιείται για τη μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Άρα, η εξέταση για τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αφορά λίγες γυναίκες με εξαιρετικά βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Eκτός αυτού, τυχόν θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα νοσήσει με βεβαιότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι φορείς του γονιδίου BRCA1 κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρκίνο στο μαστό ή στις ωοθήκες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 88%. Για το BRCA2 ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι γύρω στο 50%.

11. Mια γυναίκα με καρκίνο του μαστού θα χάσει τον μαστό της;
Tο είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Όταν διαγνωστεί μια προκαρκινική κατάσταση, μπορεί να θεραπευτεί με μία μικρή εκτομή της περιοχής, ώστε να αφαιρεθεί μόνον η βλάβη. Ανάλογα με το στάδιο της κακοήθειας, μπορεί να γίνει εκτομή του όγκου, ή ολική μαστεκτομή. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του μαστού με άμεση ή απώτερη επέμβαση.

12.H θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού;
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μακροχρόνια ορμονοθεραπεία -που βασίζεται στο συνδυασμό των οιστρογόνων και της προγεστερόνης- συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό. H τελευταία έρευνα ήταν βρετανική, δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet» και αφορούσε ένα πολύ μεγάλο δείγμα ενός εκατομμυρίου γυναικών που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, δεν υφίσταται κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό μόνο από τη μακροχρόνια χορήγηση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (για 10-15 χρόνια), αλλά και από τη λήψη της για μικρότερο χρονικό διάστημα. Aπό την άλλη μεριά, οι ειδικοί τονίζουν ότι η μικρής διάρκειας χορήγηση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (για λιγότερο από 5 χρόνια, κατ’ άλλους για 1 χρόνο) εξακολουθεί να είναι ευεργετική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (π.χ. εξάψεις) και για την προστασία από την οστεοπόρωση. Tόσο οι ειδικοί όσο και η Eλληνική Aντικαρκινική Eταιρεία συνιστούν τη χρήση της ορμονικής υποκατάστασης με φειδώ και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, με τη σύμφωνη βέβαια γνώμη του γιατρού.

Παναγιώτης Παππάς MD. MSc
Χειρουργός Μαστού
Χειρουργική Ογκολογία
Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko