Μαστός

Αφορά γυναίκες που πάσχουν από άλγος (πόνο) στους μαστούς (κατάσταση γνωστή και ως Μασταλγία). Περιγράφει τα είδη του άλγους που μπορεί να βιώνετε, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί...

Ο πόνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αρκετή νευρικότητα και άγχος, και πολλές από τις γυναίκες ανησυχούν πως είναι ένδειξη καρκίνου του μαστού. Ελπίζουμε πως οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερα για τον πόνο στον μαστό και τι σημαίνει αυτό για εσάς.

Είδη Μαστικού Άλγους
Το μαστικό άλγος είναι πολύ κοινό σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα, περίπου δύο στις τρείς προ-εμμηνοπαυσιακές (δεν έχουν μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης) γυναίκες θα το βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες Μαστικού Άλγους:
Το άλγος που αποτελεί μέρος του φυσιολογικού έμμηνου κύκλου της γυναίκας γνωστό ως "κυκλικό μαστικό άλγος". Οι γυναίκες το βιώνουν ως δυσφορία και οζώδη αίσθηση του μαστού μια εβδομάδα ή περισσότερο πριν την περίοδό τους. Ο πόνος ποικίλει και εμφανίζεται από ήπιος ως και αρκετά έντονος και οι μαστοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι και επώδυνοι κατά την ψηλάφηση. Συνήθως εξαφανίζεται με την έναρξη της περιόδου.
Ορισμένες γυναίκες βιώνουν μαστικό άλγος που μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν εξαρτάται από τον έμμηνο κύκλο τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως "μη κυκλικό μαστικό άλγος".
Το οξύ και παρατεταμένο μαστικό άλγος ενδέχεται να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες μιας γυναίκας αφού προκαλεί άγχος , εκνευρισμό ακόμα και εκδήλωση κατάθλιψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κυκλικό Μαστικό Άλγος
Τι είναι το κυκλικό μαστικό άλγος; Το κυκλικό άλγος συνδέεται με τις μεταβολές των ορμονικών επιπέδων και έτσι επηρεάζει τις γυναίκες πριν την έναρξη της περιόδου. Οι ορμονικές αυτές μεταβολές κάνουν τον μαστικό ιστό πιο "ευαίσθητο" γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Εξαιτίας λοιπόν αυτών των αλλαγών μπορεί να νιώσετε αίσθημα βάρους, καύσο, "τσίμπημα", ή οξύ διαξιφιστικό ή συσφικτικό πόνο στην περιοχή. Ο πόνος ενδέχεται να εμφανιστεί είτε στον έναν ή και στους δύο μαστούς και μπορεί επίσης να προχωρήσει μέχρι την μασχάλη, την περιοχή της ωμοπλάτης και τον βραχίονα. Το κυκλικό άλγος ενδεχομένως κάποια στιγμή θα υποχωρήσει μόνο του στο 20%-30% των περιπτώσεων , ωστόσο μερικές φορές ενδέχεται να επανεμφανισθεί.
Αυτό το είδος μαστικού άλγους συνήθως σταματά όταν οι ωοθήκες καθίστανται ανενεργές γεγονός που συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο οι γυναίκες που λαμβάνουν Ορμονοθεραπεία Αποκατάστασης (HRT) μπορεί ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση να βιώσουν κυκλικό μαστικό άλγος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμονοθεραπεία αποκατάστασης διατηρεί τις ορμόνες σε προ-εμμηνοπαυσιακά επίπεδα.

Τι προκαλεί την εμφάνιση του μη Κυκλικού Μαστικού Άλγους;
Παρόλο που το κυκλικό άλγος συνδέεται με τον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας τα ακριβή αίτια του είναι άγνωστα . Ενδέχεται όμως να σχετίζεται με την λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων, αντικαταθλιπτικών και ορισμένων θεραπευτικών βοτάνων (Ginseng). To άγχος επίσης σχετίζεται με την εκδήλωση του μαστικού άλγους.

Μη Κυκλικό Μαστικό Άλγος
Τι είναι το μη κυκλικό μαστικό άλγος;
Υπάρχουν δύο τύποι μη κυκλικού μαστικού άλγους
• Το αληθές μη κυκλικό άλγος που προέρχεται από τον μαστό αλλά δεν σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο.
• Το εξωμαστικό (εκτός του μαστού) άλγος που φαίνεται σα να προέρχεται από τον μαστό αλλά στην πραγματικότητα είναι από αλλού. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι εξαιτίας μιας θλάσης "τραβήγματος" ή καταπόνησης ενός θωρακικού μυ και να προκαλέσει τόσο πόνο στον μαστό όσο και στο θωρακικό τοίχωμα (γνωστό ως μυοσκελετικό άλγος).

Και οι δύο τύποι μπορεί να προκαλέσουν συνεχές ή διαλείπον (φεύγει και έρχεται) άλγος και επηρεάζουν τις γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Το άλγος ενδέχεται να εντοπίζεται στον έναν ή και τους δύο μαστούς και επίσης σε όλο ή σε συγκεκριμένη περιοχή του κάθε μαστού. Μπορεί να εκδηλώνεται ως καύσος (κάψιμο), τσίμπημα, διαξιφιστικό ή ως συσφικτικό στην περιοχή των μαστών. Το μη κυκλικό άλγος συνήθως υποχωρεί στο 50% των περιπτώσεων.

Τι προκαλεί την εμφάνιση του Μη Κυκλικού Μαστικού Άλγους?
Συχνά είναι ασαφή τα αίτια του άλγους που δεν συνδέεται με τον έμμηνο κύκλο. Μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες καλοήθεις (όχι καρκίνος) παθήσεις του μαστού, προηγηθείσες επεμβάσεις στο μαστό ή υποβόσκουσες παθήσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με τους μαστούς.

Διάγνωση

Ο θεράπων ιατρός σας θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τους μαστούς σας και να λάβει ένα ιστορικό για τον τύπο του άλγους και πόσο συχνά αυτό εμφανίζεται. Πρέπει επίσης να ελεγχθεί αν ο πόνος σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο σας και μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα απλό διάγραμμα πόνου (όπως αυτό στη σελίδα......)
Εάν ο θεράπων υποψιάζεται πως πάσχετε από Μη Κυκλικό Άλγος μπορεί να σας ζητήσει να καθίσετε με κλίση του κορμού προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Αυτό βοηθάει στο να εκτιμηθεί αν ο πόνος προέρχεται από τον μαστό ή από το θωρακικό τοίχωμα.

Θεραπεία

Στην περίπτωση που έχετε κυκλικό μαστικό άλγος , ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να σας καθησυχάσει και να σας διαβεβαιώσει πως αυτό που βιώνετε είναι απολύτως φυσιολογική λειτουργία του μηνιαίου κύκλου σας.
Οι θεραπευτικές επιλογές και για τους δύο τύπους άλγους , είναι συχνά παρόμοιες. Ωστόσο το μη- κυκλικό άλγος δεν είναι πάντοτε εύκολο να θεραπευθεί

Διατροφή και αλλαγή τρόπου ζωής
Σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε να μειωθεί το μαστικό άλγος σας.
• Μειώστε τις ποσότητες των λιπαρών τροφών που καταναλώνετε και αυξήστε την κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες
• Μειώστε την πρόσληψη καφείνης και αλκοόλ
• Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
• Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους
• Δοκιμάστε να φοράτε τόσο την ημέρα όσο και τις ώρες του βραδινού ύπνου στηθόδεσμο σωστού μεγέθους και καλής εφαρμογής.

Αν παρατηρήσατε πως ο πόνος άρχισε με την έναρξη της λήψεως αντισυλληπτικών δισκίων τότε η αλλαγή της δόσεως σε χαμηλότερη ή η αλλαγή του σκευάσματος θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει. Αν ο πόνος συνεχίζει τότε πιθανών να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια μη-ορμονική μέθοδο αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά ή την τοποθέτηση διαφράγματος.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που να αποδεικνύουν πως η λήψη Γαμολενικού οξέως που βρίσκεται στα έλαια του νυκτολούλουδου μειώνει τα επίπεδα του άλγους. Ωστόσο υπάρχουν γυναίκες που λαμβάνοντάς το αισθάνονται καλύτερα και νιώθουν ύφεση του άλγους.

Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα
Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση Μη Στεροϊδών Αντι-Φλεγμονοδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) προκαλεί την ύφεση του μαστικού άλγους και ιδιαιτέρως του μη κυκλικού.
Η θεραπεία με ΜΣΑΦ (όπως η Δικλοφαινάκη και η Ιβουπροφαίνη) με την μορφή κρέμας η γέλης (gel) απευθείας στην περιοχή του πόνου, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική. Τα ίδια σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν επίσης υπό μορφή ταμπλέτας.
Ωστόσο πριν κάνετε χρήση των παραπάνω σκευασμάτων είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας για την ορθή δοσολογία , τον χρόνο χορήγησης και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα αν πάσχετε από άσθμα ή πεπτικά έλκη.

Ορμονοθεραπεία
Στην περίπτωση που το άλγος είναι ισχυρό, παρατεταμένο και δεν υφίεται με καμία από τις προηγηθείσες θεραπείες, τότε ο θεράπων ιατρός σας ενδεχομένως να κρίνει πως απαιτείται θεραπεία ορμονικής καταστολής. Συνηθέστερα χορηγούνται φάρμακα όπως η Ταμοξιφαίνη, η Δαναζόλη και η Γοσερελίνη. Όλα αυτά τα σκευάσματα έχουν πιθανές παρενέργειες και συνταγογραφούνται κατόπιν συζήτησης με τον ιατρό σας λαμβάνοντας υπ'όψιν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους που ενέχονται.
Αν χρειαστεί η συνταγογράφηση εκ των προαναφερθέντων φαρμάκων ο θεράπων σας θα σας συμβουλεύσει για την δοσολογία και για τον χρόνο λήψης των. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως οι γυναίκες νεότερης ηλικίας ωφελούνται από την λήψη τέτοιων σκευασμάτων για μικρό χρονικό διάστημα που όμως μπορεί να επαναληφθεί όταν κρίνεται απαραίτητο, ενώ γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ωφελούνται από την πιο μακροχρόνια χρήση τους ( ιδιαίτερα αυτές που πλησιάζουν ή διανύουν την εμμηνόπαυση)
Μέχρι τώρα μόνο η Δαναζόλη έχει εγκριθεί για την θεραπεία του μαστικού άλγους. Ωστόσο η Ταμοξιφαίνη και η Γοσερελίνη μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές . Ο ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας ποιά από τις παραπάνω θεραπείες είναι η κατάλληλη.
Η Δαναζόλη είναι μια ουσία που αναστέλλει συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται κατα την διάρκεια του έμμηνου κύκλου . Οι ανεπιθύμητες ενέργειές της περιλαμβάνουν την διακοπή της περιόδου (αμμηνόροια) ,την αύξηση του σωματικού βάρους, την ακμή, τις αλλαγές στην φωνή και την τριχοφυία προσώπου. Παρόλα αυτά ενδέχεται κανένα απο τα παραπάνω να προκληθεί.
Η Ταμοξιφαίνη είναι η ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού και λειτουργεί αναστέλλοντας τα οιστρογόνα. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματική και για την θεραπεία του κυκλικού μαστικού άλγους. Βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου στις περισσότερες περιπτώσεις αν και ορισμένες φορές αυτό μπορεί να εμμένει.
Η Γοσερελίνη αναστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες προκαλώντας προσωρινή εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Χορηγείται με υποδόρια ένεση και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης ( εφιδρώσεις ή κολπική ξηρότητα)
Εάν λαμβάνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα , αυτά μπορεί να καταστήσουν τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης( αντισυλληπτικά χάπια) αναποτελεσματικές. Ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους αντισύλληψης όπως προφυλακτικά ή το διάφραγμα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα αν είστε ή θέλετε να μείνετε έγκυος καθώς μπορεί να αποβούν επιζήμια για το βρέφος.

Αντανακλόμενο άλγος
Ο πόνος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να άρχεται από άλλο σημείο εκτός των μαστών όπως από το θωρακικό τοίχωμα και να επηρεάζει την περιοχή γύρω ή κάτω από την μασχάλη και την πρόσθια επιφάνεια του θώρακος.
Μπορεί επίσης να σχετίζεται με υποκείμενες νόσους όπως :
• Πλευροχονδρίτιδα- Φλεγμονή μέρους των πλευρών (πλευρικός χόνδρος)
• Σύνδρομο του Tietze- Φλεγμονή και διόγκωση των πλευρικών χόνδρων

Ορισμένες φορές η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι παρόμοια με το καρδιακό άλγος . Ενδέχεται να νιώσετε ένα συσφιγκτικό και οξύ θωρακικό άλγος με εξάπλωση στον βραχίονα που επιδεινώνεται με τις κινήσεις. Η ανάπαυση και η αποφυγή των ξαφνικών κινήσεων καθώς και η λήψη αναλγητικών φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη(DEPON) ή αντιφλεγμονωδών είναι πιθανό να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα
Είναι γνωστό πως το κάπνισμα επιδεινώνει την φλεγμονή , έτσι θα ήταν χρήσιμο να το ελαττώσετε ή να το διακόψετε.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Το μαστικό άλγος είναι αρκετά αγχωτικό για τις γυναίκες διότι αρκετές πιστεύουν πως μπορεί να πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών αλλαγών των μαστών.
Οι γυναίκες που πάσχουν από μαστικό άλγος αρκετές φορές νιώθουν φόβο, ενόχληση ή αβοήθητες κάτι που είναι πολύ σύνηθες και φυσιολογικό. Καταλαβαίνοντας και γνωρίζοντας περισσότερα σχετικά με τον πόνο σας δεν θα τον θεραπεύσει αλλά θα σας βοηθήσει να αναλάβετε και πάλι τον έλεγχο στην ζωή σας.
Το μαστικό άλγος δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ωστόσο είναι σημαντικό να απευθύνεστε στον ιατρό σας σε κάθε αλλαγή που παρατηρείτε στους μαστούς σας

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko