Μαστός

karkinos mastou

Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά όταν τα κύτταρα στο μαστό αρχίζουν να διαιρούνται και να αναπτύσσονται με μη φυσιολογικό τρόπο. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ενιαία ασθένεια και υπάρχουν διάφοροι τύποι.....

Μπορεί να διαγνωστεί σε διαφορετικά στάδια και μπορεί να αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές θεραπείες, ανάλογα με ποιά θα λειτουργήσει καλύτερα για αυτούς.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 55.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Από αυτούς περίπου 350 είναι άντρες.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι, η ηλικία, το γυναικείο φύλο και για ορισμένους, το σημαντικό οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Λίγο πάνω από το 80% των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είναι πάνω από την ηλικία των 50. Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άτομα στην ηλικιακή ομάδα 50-69.

Η πρώιμη ανίχνευση, η αυξημένη γνώση και κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου του μαστού και οι σύγχρονες θεραπείες σημαίνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης μετά τη διάγνωση του βελτιώνεται. Περισσότεροι από τους 8 στους 10 ανθρώπους επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού πέραν των πέντε ετών. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων επιβιώνουν πέραν των 10 ετών.

Γεγονότα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής είναι 1 σε 8 γυναίκες

Αυτό σημαίνει ότι 1 σε 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους - αυτό σημαίνει επίσης ότι 7 από τις 8 γυναίκες δεν θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Εκτιμώμενος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ανάλογα με την ηλικία

Κίνδυνος έως την ηλικία των 29, 1/2.000.
Κίνδυνος έως την ηλικία των 39, 1/15.
Κίνδυνος έως την ηλικία των 49, 1/50.
Κίνδυνος έως την ηλικία των 59, 1/22.
Κίνδυνος έως την ηλικία των 69, 1/13.
Διά βίου κίνδυνος, 1 στους 8.

Παρόλο που είναι πολύ πιο σπάνιο από ό, τι στις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο περίπου 350 άνδρες διαγνώστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους νεότερους

Εκτός από το φύλο (γυναίκες), η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού - όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Περίπου το 81% των καρκίνων του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες πάνω από την ηλικία των 50 ετών.

Τι είναι η εξέταση μαστού;

Εξέταση μαστού (μαστογραφία) είναι μια ακτινογραφία των μαστών. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού πριν υπάρξουν σημεία ή συμπτώματα. Όσο πιο γρήγορα ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπεία.

Επειδή ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συνηθέσερα σε γυναίκες που είναι πάνω από την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες ηλικίας 50-70 καλούνται για τη συνήθη εξέταση μαστού κάθε χρόνο. Οι νεότερες γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν πυκνότερους μαστούς , γεγονός που καθιστά την μαστογραφία λιγότερο σαφή εξαιτίας των φυσιολογικών αλλαγών ή των καλόηθων(όχι καρκινικών) παθήσεων του μαστού και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο καρκίνος μόνο με αυτήν.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι κληρονομικές

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού συμβαίνουν κατά τύχη. Μόνο το 5% περίπου των καρκίνων του μαστού προκαλείται από ένα κληρονομούμενο- μεταλλαγμένο-(ελαττωματικό) γονίδιο.

Επειδή ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν ένα ή δύο άτομα σε μια μεγάλη οικογένεια που είχαν καρκίνο του μαστού. Για τους περισσότερους ανθρώπους, που έχουν κάποιον συγγενή με καρκίνο του μαστού δεν αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Εάν ανησυχείτε για το αν το οικογενειακό ιστορικό σας μπορεί να ευθύνεται για αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού συμβουλευθείτε το γιατρό σας .

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των μαστών τους

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες με μικρό στήθος, μεσαίο στήθος, μεγάλο στήθος - κάθε μέγεθος του στήθους. Το μέγεθος του στήθους είναι άνευ σημασίας.

Βρίσκοντας έναν όγκο στο στήθος σας δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν πολλές καλοήθεις (όχι καρκίνος) παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος και μπορεί να προκαλέσουν όζους (εξογκώματα). Επίσης, πολλές γυναίκες θα αισθανθούν εξογκώματα στούς μαστούς λίγο πριν την περίοδό τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις μεταβαλλόμενες ορμόνες και συνήθως αυτά εξαφανίζονται μετά την περίοδο. Ωστόσο όμως , αν αυτά παραμείνουν, είναι σημαντικό να ελεγχθούν από τον χειρούργό μαστού. Κάθε νέο εξόγκωμα πρέπει πάντα να αξιολογείται από γιατρό, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή αν έχετε ακόμη περίοδο ή όχι.

.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko