Μαστός

cyst breast

Οι μαστοί αποτελούνται από λοβία (γαλακτοπαραγωγοί αδένες) και από πόρους (αγωγοί που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή) τα οποία περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό....

Ορισμένες φορές αναπτύσσονται περιοχές που γεμίζουν με υγρό και ονομάζονται κύστεις. Οι κύστεις του μαστού είναι μια καλόηθης (μη καρκινογόνος) κατάσταση και αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες δημιουργίας όζων στον ένα ή και τους δύο μαστούς. Πιστεύεται πως αναπτύσσονται φυσιολογικά καθώς οι μαστοί μεταβάλλονται με την ηλικία ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Είναι επίσης αρκετά σύνηθες να ευρίσκονται περισσότερες των μια κυστών.
Παρόλο που η ανάπτυξη των κύστεων μπορεί να επισυμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως διαγιγνώσκονται σε γυναίκες άνω των 40 ετών οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμη στην εμμηνόπαυση. Δημιουργούνται λοιπόν σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση και συνήθως παύουν να υφίστανται μετά από αυτήν. Ωστόσο οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση ενδέχεται να αναπτύξουν κύστεις στους μαστούς.
Οι κύστεις των μαστών εμφανίζονται ως μαλακοί ή σκληροί όζοι κατά την ψηλάφηση και το μέγεθός τους ποικίλει από λίγα χιλιοστά εώς και αρκετά εκατοστά. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε σημείο του μαστού αλλά συνηθέστερα βρίσκονται στην άνω έξω περιοχή του.
Σε ορισμένες γυναίκες οι κύστεις προκαλούν πόνο και δυσφορία. Πρίν από την περίοδο ενδέχεται να μεγαλώσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία και αίσθημα καύσου “κάψιμο” της περιοχής. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια γυναίκα έχει κύστεις χωρίς συμπτώματα και αρκετές φορές δεν είναι καν ψηλαφητές.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Οι κύστεις συνήθως γίνονται αντιληπτές ως ψηλαφητοί όζοι στον μαστό ή βρίσκονται τυχαία κατά την μαστογραφία ενώ οι ασθενείς προσέρχονται αρχικά για άλλο λόγο.
Εκτός από την μαστογραφία και την κλινική εξέταση θα χρειαστεί να γίνει και υπερηχογράφημα για να μετρηθεί ακριβέστερα το μέγεθος της κύστης καθώς και η σύστασή της.
Αν είστε κάτω των 35 ετών το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε μόνο υπερηχογράφημα και αυτό διότι στις νεαρότερες ηλικίες ο μαστικός ιστός είναι πιο πυκνός γεγονός που καθιστά την μαστογραφία λιγότερο σαφή ενώ οι φυσιολογικές αλλαγές και οι καλοήθεις καταστάσεις αναγνωρίζονται δυσκολότερα.
Αν η κύστη ψηλαφάται , ο χειρουργός σας μπορεί εύκολα με μια λεπτή βελόνα να την παρακεντήσει και να αδειάσει το υγρό το οποίο ορισμένες φορές χρειάζεται να σταλεί για κυτταρολογική εξέταση.

Θεραπεία και Παρακολούθηση
Οι απλές κύστεις συνήθως δε χρειάζονται θεραπεία ή περαιτέρω παρακολούθηση. Οι περισσότερες εξαφανίζονται από μόνες τους και δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
Αν μια κύστη είναι αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία ή πόνο παρακεντάται με μια λεπτή βελόνη και αφαιρείται το υγρό. Ορισμένες φορές αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερήχων ωστέ να εντοπιστεί ευκολότερα η κύστη. Το χρώμα του υγρού που αφαιρείται ποικίλει και μπορεί να είναι διαυγές (καθαρό) ως και πολύ σκούρο. Αυτό θα σταλεί για εξέταση στο εργαστήριο μόνο αν είναι αιματηρό ή αν η κύστη δεν εξαφανιστεί εντελώς μετά την παρακέντηση γεγονός που ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη άλλης καλοήθους κατάστασης ή και σε ένα μικρό ποσοστό καρκίνο του μαστού.
Όταν η παρακέντηση πραγματοποιηθεί η κύστη συνήθως εξαφανίζεται. Ενδέχεται να αισθανθείτε δυσφορία και ήπιο πόνο καθώς το υγρό παροχετεύεται ακόμα και λίγες ημέρες μετά. Αν αυτό συμβεί , η λήψη παυσίπονων θα σας βοηθήσει να υφεθούν τα συμπτώματα.
Ορισμένες φορές οι κύστεις των μαστών επανεμφανίζονται ή αναπτύσσονται νέες στο ίδιο ή σε διαφορετικά σημεία. Αν αυτό συμβεί ζητείστε επανεξέταση από το χειρουργό σας.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η ύπαρξη κύστεων ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η διάγνωση ενός ή περισσοτέρων κύστων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε την δημιουργία νέων όζων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.

.

.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko