Μαστός

Inoadenoma3

Τι είναι το ινοαδένωμα, πώς διαγιγνώσκεται και τι συμβαίνει αν χρειαστεί να παρακολουθηθεί ή να θεραπευθεί; Παρόλο που είναι συνηθέστερη η εντόπιση του στις γυναίκες, οι άνδρες ενδέχεται να εμφανίσουν επίσης ινοαδενώματα αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο...

Οι μαστοί αποτελούνται από λοβία (γαλακτοπαραγωγοί αδένες) και από πόρους (αγωγοί που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή) τα οποία περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό. Τα Ινοαδενώματα δημιουργούνται από τα λοβία. Ο αδενικός ιστός και οι πόροι λοιπόν αυξάνουν σε μέγεθος και έτσι δημιουργείται ένας συμπαγής όζος.
Τα Ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όζοι (όχι καρκίνος) και δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο ούτε και όμως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Πιστεύεται πως εμφανίζονται εξαιτίας της αυξημένης ευαισθησίας στα οιστρογόνα ( γυναικείες ορμόνες)
Η εντόπισή τους είναι πολύ συχνή και δεν είναι σπάνια η εμφάνιση περισσότερων του ενός. Συνήθως αναπτύσσονται κατά την εφηβεία και γι αυτό τον λόγο ευρίσκονται στις νεαρότερες γυναίκες αν και μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.
Το ινοαδένωμα έχει μια ελαστική χροιά , είναι ομαλό κατά την ψηλάφηση και εύκολα κινείται αρκετές φορές κάτω από το δέρμα. Συνήθως είναι ανώδυνα, αλλά ορισμένες φορές προκαλούν ευαισθησία στην περιοχή ακόμα και πόνο, ιδιαίτερα μόλις πριν την περίοδο.
Τα περισσότερα Ινοαδενώματα είναι περίπου 1-3 εκατοστά σε μέγεθος και ονομάζονται Απλά Ινοαδενώματα. Μερικά από αυτά ενδέχεται να αυξηθούν σε μέγεθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών και ονομάζονται Γιγαντιαία Ινοαδενώματα. Αυτά που αναπτύσσονται συνηθέστερα σε γυναίκες κατά την εφηβεία ονομάζονται Νεανικά αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και Γιγαντιαία.
Επί το πλείστον τα Ινοαδενώματα παραμένουν σταθερά σε μέγεθος , ενώ ορισμένα ενδέχεται να μικρύνουν ή ακόμη και να εξαφανιστούν κάποια στιγμή. Μικρός αριθμός Ινοαδενωμάτων μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά συχνά μειώνεται ξανά μετά κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δίχως να προκαλεί ανησυχία.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Τα Ινοαδενώματα γίνονται αισθητά ως όζοι μέσα στον μαστό. Κατά την κλινική σας εξέταση ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει εάν ο ψηλαφητικός όζος έχει τα χαρακτηριστικά ενός Ινοαδενώματος.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός μαστού θα σας υποβάλλει σε Τριπλή Εκτίμηση ώστε να καθορίσει την διάγνωση. Αυτή περιλαμβάνει:
• Ψηλάφηση Μαστού
• Μαστογραφία και/ή Υπερηχογράφημα Μαστού
• Βιοψία δια λεπτής Βελόνης (FNA) και/ή Βιοψία Πυρήνα

Η βιοψία δια λεπτής βελόνης χρησιμοποιείται για να ληφθεί δείγμα κυττάρων που αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Κατά τη βιοψία πυρήνα χρησιμοποιείται μεγαλύτερου εύρους βελόνη και λαμβάνεται μικρό δείγμα ιστού από την περιοχή της βλάβης και παρέχει περισσότερες πληροφορίες από ότι η FNA διότι αποστέλλεται δείγμα ιστού και όχι κύτταρα για παθολογοανατομική εξέταση.
Αν και η μαστογραφία δεν συνηθίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη ώστε να ολοκληρωθεί η εκτίμηση. Οι μαστοί στις νεώτερες ηλικίες είναι αρκετά πυκνοί και στην μστογραφία είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρηθούν ορισμένες μεταβολές
Τα Ινοαδενώματα συνηθέστερα εντοπίζονται σε γυναίκες κάτω των 25 ετών . Εφόσον βρίσκεστε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το ινοαδένωμα σας μπορεί να διαγνωσθεί με ψηλάφηση και υπερηχογράφημα μόνο. Ωστόσο εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία η FNA ή η Βιοψία Πυρήνα μπορεί να εκτελεστεί για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Παρακολούθηση ή Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις αν έχετε διαγνωσθεί με Ινοαδένωμα δεν θα χρειαστείτε τακτική παρακολούθηση ή θεραπεία. Θα σας ζητηθεί απλά να επισκεφθείτε το Χειρουργό Μαστού σας εάν αυτό αυξηθεί σε μέγεθος ή παρατηρήσετε κάποια μεταβολή .
Ορισμένες φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του εξαιτίας του μεγέθους του.
Τα ευμεγέθη Ινοαδενώματα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική εκτομή και χρησιμοποιείται γενική ή τοπική αναισθησία. Η επέμβαση θα αφήσει μια μικρή ουλή που θα εξαφανιστεί με το π'ερασμα του χρόνου.
Ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει απορροφήσιμα ράμματα που τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα και δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν μετά το χειρουργείο. Ωστόσο αν χρησιμοποιηθούν μη απορροφήσιμα ράμματα θα χρειαστεί να αφαιρεθούν λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Θα σας δοθούν πληροφορίες σχετικά με αυτό και με το πως θα φροντίσετε το χειρουργικό σας τραύμα πριν φύγετε από το νοσοκομείο.
Ενδέχεται επίσης να σας προσφερθεί να υποβληθείτε σε βιοψία εκτομής κενού (vacuum assisted excision biopsy). Αυτή είναι μια μέθοδος αφαίρεσης μικρών ινοαδενωμάτων υπό τοπική αναισθησία και καθιστά την χειρουργική επέμβαση μη αναγκαία.
Μετά από την έγχυση τοπικού αναισθητικού διενεργείται μια μικρή τομή στο δέρμα και ένας κοίλος καθετήρας που συνδέεται με συσκευή αναρρόφησης τοποθετείται στην περιοχή . Με την βοήθεια υπερηχοτομογράφου ή μαστογραφίας ως οδηγού τμήμα μαστικού ιστού αναρροφάται και συλλέγεται σε ειδικό δοχείο. Η συσκευή της βιοψίας χρησιμοποιείται μέχρι την πλήρη αναρρόφηση του ινοαδενώματος. Η μέθοδος αυτή ενδέχεται να προκαλέσει εκχύμωση( μελανιά) και πόνο που διαρκούν για λίγες ημέρες. Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται στο εργαστήριο και εξετάζεται.
Η αφαίρεση του ινοαδενώματος δεν προκαλεί αλλαγές στο σχήμα του μαστού, ωστόσο μια μικρή εσολκή του δέρματος μπορεί να προκληθεί και να γίνει αντιληπτή.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η ύπαρξη ενός Ινοαδενώματος ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η διάγνωση ενός ή περισσοτέρων ινοαδενωμάτων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε την δημιουργία νέων όζων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko