Μαστός

Gynecomastia

Γυναικομαστία είναι η υπερβολική ανάπτυξη του αδένα του μαστού στους άνδρες. Είναι μια αρκετά κοινή, καλοήθης (όχι καρκίνος) πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους εφήβους αλλά και άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας...

Αν και είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση, δεν συζητείται πολύ γιατί κάποιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα αγόρια, τη βρίσκουν ενοχλητική.

Η γυναικομαστία προκαλεί συχνά στους εφήβους ανησυχία και ορισμένες φορές ακόμη και φόβο. Τα 2/3 των εφήβων μπορεί να αναπτύξουν κάποιου βαθμού γυναικομαστία, και το 90% σε αυτούς υφίεται από μόνη της.

Τα συμπτώματα της γυναικομαστία μπορεί να κυμαίνονται από μια μικρή, σταθερή διόγκωση των μαστών ακριβώς πίσω από τη θηλή εώς μια μεγαλύτερη,που προκαλεί την εμφάνιση ενός γυναικείου μαστού. Η γυναικομαστία εμφανίζεται είτε στον έναν ή και τους δύο μαστούς και ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθησία στην ψηλάφηση ή και πόνο.

Η Αληθής-γυναικομαστία (που προκαλείται από μια διεύρυνση του μαστικού ιστού) είναι διαφορετική από την Ψεύδο-γυναικομαστία, που είναι η αύξηση σε λιπώδη ιστό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα μίγμα και των δύο.

Η Ανάπτυξη του Μαστού στους Άνδρες

Ο μαστικός ιστός αναπτύσσεται ενώ το έμβρυο βρίσκεται στην μήτρα. Κατά την περίοδο αυτή, σχηματίζονται μικροί αγωγοί(πόροι) πίσω από τη θηλή. Μέχρι τα αγόρια να φθάσουν στην εφηβεία, ο μαστικός ιστός είναι όμοιος με εκείνον των κοριτσιών. Ωστόσο, όταν φτάσουν στην εφηβεία, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Στα κορίτσια, οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα βοηθούν στην ανάπτυξη των μαστών και στην παραγωγή γάλακτος κατά την γαλουχία μέσω των αδένων (λόβια) που σχηματίζονται πριν από τους γαλακτοφόρους πόρους , έτσι ώστε να μεταφέρουν το γάλα στη θηλή.

Τα αγόρια έχουν επίσης υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά μέχρι το τέλος αυτής η ορμόνη που κυριαρχεί είναι η τεστοστερόνη που σταματά την επίδραση των οιστρογόνων με αποτέλεσμα την επιπέδωση του μαστού.

Οι κύριες αιτίες της γυναικομαστίας

Εφηβεία
Όταν ξεκινά η εφηβεία υπάρχει μια αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Τα οιστρογόνα προκαλούν την αυξηση του μαστού ενώ η τεστοστερόνη σταματά την ανάπτυξη του.

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία.Τα αγόρια μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι μαστοί τους εμφανίζουν ευαισθησία και αυξάνουν σε μέγεθος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας υπάρχουν περίοδου όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλότερα από αυτά της τεστοστερόνης στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί αλλαγές του μαζικού αδένα. Αν τα επίπεδα των οιστρογόνων εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα επίπεδα της τεστοστερόνης, οι πόροι και τα λόβια θα αυξηθούν και ο μαστός θα γίνει θα γίνει μεγαλύτερος και πιο ευαίσθητος.

Στην ηλικία περίπου των 15 ετών, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αρχίζουν να σταθεροποιούνται και να βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από αυτά των οιστρογόνων. Αυτό σταματά την οποιαδήποτε περαιτέρω δράση τών οιστρογόνων στον ιστό του μαστού. Μέχρι την ηλικία των 19 ετών, οι μαστοί συνήθως έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται και να γίνονται επίπεδοι.

Ενηλικίωση- Γήρας
Καθώς το άτομο μεγαλώνει, τείνει να έχει περισσότερο σωματικό λίπος, το οποίο παράγει οιστρογόνα. Επιπλέον, οι άνδρες καθώς γερνούν παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη. Ο συνδυασμός της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων και των μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση του μεγέθους των μαστών.

Η αύξηση του βάρους αργότερα κατά τη γήρανση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή των μαστών, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως ψευδο-γυναικομαστία. Πολλοί άνδρες αποδέχονται αυτή την αλλαγή ως αποτέλεσμα της γήρανσης.

Άλλες αιτίες

Προβλήματα υγείας
Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να συσχετιστούν με τη γυναικομαστία, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι απίθανο να είναι το μόνο σύμπτωμα.

Ναρκωτικά και φάρμακα
Μερικά φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη) ενδέχεται να προκαλέσουν γυναικομαστία.Η χρήση της ινδικής κάνναβης επίσης μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία. Μερικά φάρμακα αναστέλουν την παραγωγή τεστοστερόνης εντελώς, μειώνοντας το επίπεδο της κυκλοφορούσας τεστοστερόνης.

Διάφοροι τύποι των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ενδέχεται να αλλάξουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα. Φάρμακα που λαμβάνονται για υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις, έλκος στομάχου, ορισμένες θεραπείες του καρκίνου και κάποια αντιβιοτικά, καθώς και φάρμακα που λαμβάνονται για την ανάπτυξη των μυών (στεροειδή-αναβολικά ), μπορεί επίσης να προκαλέσουν γυναικομαστία.

Φυτικά προϊόντα
Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα και ορισμένα καλλυντικά περιέχουν οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ορμόνης που κυκλοφορεί στο σώμα ή έχουν οιστρογόνο-επίδραση, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μόλις διακοπεί τη χρήση τους,τα συμπτώματα παύουν και οι μαστοί επανέρχονται στην φυσιολογική τους κατάσταση.

Διατροφή και βάρος
Όσο περισσότερα λιποκύτταρα έχει ένα άτομο τόσο περισσότερα οιστρογόνα παράγονται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να κάνει τον ιστό του μαστού να αυξάνεται. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το ήπαρ με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις. Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ διεγείρουν το ήπαρ, δημιουργώντας μια ανισορροπία των ορμονών. Η κυκλοφορούσα τεστοστερόνη μειώνεται, αλλά τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται (καθώς το ήπαρ αναστέλει την αποδόμηση των κυκλοφορούντων οιστρογόνων). Αυτό σημαίνει ότι ο ιστός του μαστού ενδέχεται να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ορισμένες φορές δεν είναι δυνατό να πει κανείς γιατί ένας άνθρωπος αναπτύσσει γυναικομαστία. Ωστόσο, οι θεραπευτικές επιλογές για τη διόρθωσή της μπορεί να είναι οι ίδιες όπως όταν η αιτία είναι γνωστή.

Διάγνωση

Ο παθολόγος σας μπορεί να είναι σε θέση να πει εάν έχετε γυναικομαστία, αλλά μπορεί να σας παραπέμψει σε χειρουργό μαστού όπου θα πρέπει να σας εξετάσει και ενδέχεται να χρειαστείτε και περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να τεθεί η οριστική διάγνωση.
Η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών, η αναρρόφηση με λεπτή βελόνη και η βιοψία ενδέχεται να είναι κάποιες από τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και θα σας συστήσει ο χειρουργός σας.
Επειδή η γυναικομαστία μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα), ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξετάσει το λαιμό σας, την κοιλιά και τους όρχεις. Ενδέχεται επίσης να σας ζητήσει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις, όπως για παράδειγμα, μια εξέταση αίματος.

Θεραπεία και Παρακολούθηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί καμία θεραπεία ή παρακολούθηση, αν έχετε γυναικομαστία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το χειρουργό σας εάν οι μαστοί σας μεγαλώνουν ή γίνονται επώδυνοι, ή εάν έχετε οποιαδήποτε νέα συμπτώματα.

Για μερικούς άνδρες, αντιμετωπίζοντας την αιτία της γυναικομαστίας (όπως η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, τη μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους ή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ) είναι το μόνο που χρειάζεται για να συρρικνωθεί ο επιπλέον ιστός του μαστού. Ωστόσο άλλοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε θεραπεία ή και χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία
Περιστασιακά ο ιατρός σας μπορεί να προτείνει μια συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία (παρατίθεται παρακάτω). Αν και αυτές οι θεραπείες δεν είναι εγκεκριμένες για χρήση σε γυναικομαστία, έχει αποδειχθεί πως είναι χρήσιμες στην αντιμετώπισή της.
Δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το ποια θεραπεία θα πρέπει να προηγηθεί. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως προτίμηση για την χορήγηση της δαναζόλης ή της ταμοξιφαίνης. Ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε θα πρέπει να ληφθούν μόνο μετά από διεξοδική συζήτηση των οφελών και των κινδύνων τους.

Δαναζόλη-Danazol

Η Δαναζόλη έχει έγκριθεί για τη θεραπεία τουμαστικού πόνου(μαστοδυνία). Συμβάλει στη μείωση των οιστρογόνων που παράγονται στους όρχεις και έτσι μειώνει το μέγεθος του μαστού. Λαμβάνεται από το στόμα ως ένα δισκίο και ο ειδικός σας θα σας συμβουλεύσει για την δόση που απαιτείται να λάβετε και για πόσο χρονικό διάστημα. Ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, ακμή και αλλαγές στη φωνή, ενδέχεται όμως και όχι.

Ταμοξιφαίνη-Tamoxifen

Η Ταμοξιφαίνη είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ουσίες για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία της επώδυνης γυναικομαστίας και της μείωσης του μεγέθους του μαστού στους άνδρες.Λαμβάνεται από το στόμα ως ένα δισκίο και ο ειδικός σας θα σας συμβουλεύσει για την δόση που απαιτείται να λάβετε και για πόσο χρονικό διάστημα. Ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν ναυτία και στομαχικές διαταραχές.

Χειρουργική
Σε γενικές γραμμές η χειρουργική επέμβαση συνιστάται μόνο εάν η γυναικομαστία σας δεν έχει βελτιωθεί μετά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ,ή μετά από την φαρμακευτική αγωγή που έχετε λάβει ή αν την έχετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας.

Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει τυχόν κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης, πριν να αποφασίστεί εάν θα υποβληθείτε σε αυτήν.

Το είδος της επέμβασης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της γυναικομαστία σας και το ποσό της περίσσειας του δέρματος που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί πλήρως το μέγεθος και το σχήμα του ανδρικού μαστού και μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από μία επεμβάσεις.

Οι διάφορες χειρουργικές επιλογές μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνες τους ή σε συνδυασμό. Ο χειρουργός σας θα σας αξιολογήσει πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσει ποιά είναι η κατάλληλη επέμβαση για εσάς.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Η εμφάνιση της γυναικομαστίας μπορεί να είναι μια οδυνηρή, δυσάρεστη εμπειρία και ίσως οδηγεί στην απομόνωση των ατόμων που πάσχουν από αυτήν.

Τα αγόρια καθώς περνούν την εφηβεία και αντιμετωπίζουν αρκετές φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα τους , το βρίσκουν αρκετά δύσκολο να συζητήσουν με άτομα της ηλικίας τους ή με μεγαλύτερους την ύπαρξη μιας τέτοιας κατάστασης . Τούτο έχει ως αποτέλεσμα , οι έφηβοι να μην συνειδητοποιούν πόσο συχή είναι η κατάσταση τους. Οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να ανησυχούν ότι οι αλλαγές στους μαστούς των είναι ένα σημείο ύπαρξης καρκίνου και αυτό τους προκαλεί ανησυχία και άγχος.
Η εμφάνιση της γυναικομαστίας λοιπόν,ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η ύπαρξή της δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στους μαστούς σας μετά από την διάγνωσή της.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko