Μαστός

apotitanoseis3

Οι αποτιτανώσεις είναι μικρές περιοχές εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου. Αναπτύσσονται φυσιολογικά καθώς ο μαστός "ενηλικιώνεται" και αλλάζει....

Μπορεί να εμφανιστούν επίσης με άλλες καλοήθεις (μη καρκινικές) παθήσεις στον μαστό όπως τα ινοαδενώματα και οι κύστεις. Ορισμένες φορές αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα φλεγμονής και τοποθέτησης ξένων σωμάτων όπως τα ενθέματα ή τα ράμματα.
Οι αποτιτανώσεις είναι πολύ συνήθεις και στις περισσότερες των περιπτώσεων αβλαβείς. Σποραδικά ωστόσο, μπορεί να είναι σημείο καρκίνου του μαστού.
Διάγνωση
Οι αποτιτανώσεις είναι πολύ μικρές σε μέγεθος και δεν ψηλαφώνται.
Αυτό σημαίνει πως συνήθως αρχικά ευρίσκονται στην μαστογραφία και εκεί εμφανίζονται ως λευκά στίγματα. Ο ακτινολόγος και ο χειρουργός μαστού ελέγχοντας το σχήμα , το μέγεθος και την διάταξη των αποτιτανώσεων είναι σε θέση να τις αξιολογήσει και να κάνει την διάγνωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη μόνο με τη χρήση της μαστογραφίας και ενδεχομένως να χρειαστεί βιοψία ( δείγμα δια βελόνης από το σημείο ενδιαφέροντος). Επειδή οι αποτιτανώσεις είναι αρκετά μικρές σε μέγεθος, θα χρειαστεί στερεοτακτική βιοψία , όπου χρησιμοποιείται υπολογιστής και ανιχνευτής για να εντοπιστεί η περιοχή με ακρίβεια.
Περιστασιακά οι αποτιτανώσεις αφαιρούνται χειρουργικά για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αυτό πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται "βιοψία δια σύρματος". Ο χειρουργός μαστού ή ο ακτινολόγος χρησιμοποιεί την μαστογραφία ή τον υπέρηχο ως "οδηγό" για να τοποθετήσει ένα λεπτό σύρμα μέσα στον μαστό. Το σύρμα ασφαλίζεται και παραμένει στη θέση του μέχρι την επέμβαση, που συνήθως γίνεται την ίδια ημέρα.
Αυτές οι διερευνήσεις γίνονται σε εξωτερικό ιατρείο και συνήθως στην μονάδα μαστού ή στο ακτινολογικό τμήμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον χειρουργό σας όπου θα σας εξηγήσει λεπτομερώς την διαδικασία.

Παρακολούθηση
Από την στιγμή που οι αποτιτανώσεις έχουν διαγνωσθεί και αποδειχθεί ως καλοήθεις , δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω αντιμετώπιση. Ορισμένες φορές ο θεράπων σας ενδέχεται να σας παρακολουθεί με επαναληπτικές μαστογραφίες κάθε 12 μήνες .

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Ενδεχομένως να αισθάνεστε νευρικότητα έχοντας διαγνωσθεί αποτιτανώσεις στους μαστούς σας και σκέπτεστε τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Ακόμη και αν οι αποτιτανώσεις αυτές δεν χρειάζονται καμία επιπλέον αντιμετώπιση η παρακολούθηση , ίσως εξακολουθείτε να ανησυχείτε για εμφάνιση καρκίνου του μαστού . Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένες και να επισκεφθείτε τον θεράποντα χειρουργό σας εάν αντιληφθείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko