Μαστός

Endoporiko adenoma3

Το Ενδοπορικό Θήλωμα είναι ένα καλόηθες (μη καρκινικό) μόρφωμα εντός των γαλακτοφόρων πόρων ακριβώς πίσω από τη θηλαία άλω (η σκουρόχρωμη περιοχή δέρματος γύρω από τη θηλή)....

Ορισμένες φορές ενδέχεται να παρατηρήσετε ένα μικρό μόρφωμα-οζίδιο (στο μεγεθός φακής) πίσω από τη θηλαία άλω και/ή εκροή καθαρού, κολλώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη θηλή.
Τα Ενδοπορικά Θηλώματα ορισμένες φορές βρίσκονται και στους δύο μαστούς ταυτόχρονα, ενώ άλλες πάλι μπορεί να διαγνωσθούν τυχαία μετά από μια χειρουργική επέμβαση των μαστών για άλλο λόγο.
Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, συνήθως έχουν ένα μόνο Ενδοπορικό Θήλωμα, ενώ οι νεότερες περισσότερα του ενός.

Διάγνωση
Για τη διάγνωση απαιτείται η τριπλή αξιολόγηση (triple assesment) δηλαδή κλινική εξέταση (ψηλάφηση), μαστογραφία και παρακέντηση δια λεπτής βελόνης (FNA) όπου το δείγμα της αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Σε αρκετές επίσης περιπτώσεις πραγματοποιείται βιοψία πυρήνα (Core Biopsy) και προτιμάται περισσότερο από την FNA .Αυτό συμβαίνει διότι κατά την Βιοψία Πυρήνα λαμβάνονται δείγματα ιστού από το θήλωμα και όχι μόνο κύτταρα όπως στην FNA.
Αν είστε κάτω των 35 ετών είναι προτιμότερο να γίνει Υπερηχογράφημα παρά Μαστογραφία και αυτό διότι στις νεαρότερες ηλικίες οι μαστοί είναι αρκετά πυκνοί και η μαστογραφία δεν μας δίνει την επιθυμητή απεικόνιση.
Ορισμένες φορές η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μέσω μόνο της τριπλής αξιολόγησης και τότε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια μικρή επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν οι πάσχοντες γαλακτοφόροι πόροι.
Αν έχετε εκροή υγρού από τη θηλή, παρά ένα ψηλαφητό μόρφωμα, τότε δείγμα του υγρού λαμβάνεται από το χειρουργό σας και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση ώστε να τεθεί η διάγνωση.

Θεραπεία
Εφόσον τεθεί η διάγνωση ενδέχεται να μην χρειαστείτε κάποια περαιτέρω θεραπεία. Ωστόσο όμως αν ένα μόρφωμα είναι ψηλαφητό και/ή εκροή υγρού από τη θηλή επιμένει, τότε ο θεράπων χειρουργός σας ίσως σας προτείνει την χειρουργική αφαίρεση των πασχόντων πόρων.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η ύπαρξη ενός Ενδοπορικού Θηλώματος ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η διάγνωση ενός θηλώματος δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε την δημιουργία νέων όζων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko