Μαστός

Phylloeidis ogkos2

Ο Φυλλοειδής Όγκος είναι ένας σκληρός όζος (εξόγκωμα) του μαστού που εμφανίζεται στον συνδετικό ιστό (στρώμα) του μαστού. Πιστεύεται ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά κατά τη γήρανση του μαστού και τις αλλαγές που υφίσταται....

Μόλις σχηματιστεί ένας φυλλοειδής όγκος μπορεί να αυξηθεί αρκετά γρήγορα και να φτάσει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος. Μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερυθρότητα (κόκκινο) του υπερκείμενου δέρματος.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι φυλλοειδείς όγκοι είναι συνηθέστεροι σε γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών που δεν έχουν ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση. Είναι απίθανο αλλά όχι και αδύνατο να εμφανιστούν περισσότεροι του ενός ταυτόχρονα.
Οι Φυλλοειδείς όγκοι δεν είναι συχνοί και συνήθως είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος). Ωστόσο, μπορούν μερικές φορές να είναι κακοήθεις (καρκίνος).

Ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:
Καλοήθεις
Οριακά κακοήθεις
Κακοήθεις
Ένας καλοήθης φυλλοειδής όγκος μπορεί να επανεμφανισθεί μετά την αφαίρεση του, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει οριακά κακοήθης ή κακοήθης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ένας φυλλοειδής όγκος γίνεται συνήθως αισθητός ως ένας ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος στο μαστό. Ο χειρουργός σας θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση με ψηλάφηση και των δύο μαστών.
Στη συνέχεια, μπορεί να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Αυτές θα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

- Μαστογραφία (ακτινογραφία μαστού)
- Υπερηχογράφημα
- Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (FNA)
- Βιοψία.
Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης μαγνητική τομογραφία (MRI) που χρησιμοποιεί το μαγνητισμό και ραδιοκύματα για να παράγει μια σειρά από εικόνες εγκάρσιας τομής του εσωτερικού του μαστού.

Οι καλοήθεις φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή ενδέχεται να συγχέονται με άλλα προβλήματα του μαστού, όπως ένα ινοαδένωμα.

Θεραπεία

Οι Φυλλοειδείς όγκοι αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας το είδος της επέμβασης που χρειάζεστε.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρθεί ο όγκος με τμήμα φυσιολογικού ιστού του μαστού γύρω από αυτόν. Είναι σημαντικό να έχουμε σαφές τμήμα υγιούς ιστού, όταν ο όγκος αφαιρείται, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής των. Αν αυτό δεν επιτευχθεί με την αρχική χειρουργική επέμβαση τότε συνιστάται και δεύτερη.

Το μέγεθος του όγκου σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι και ένδειξη για μαστεκτομη όπου συνήθως προσφέρεται αποκατάσταση του μαστού κατά την ίδια επέμβαση.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η ύπαρξη ενός Φυλλοειδούς Όγκου ενδεχομένως να σας προκαλεί άγχος. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε την δημιουργία νέων όζων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko