Μαστός

Inoadenoma3

Η Υπερπλασία και η Άτυπη Υπερπλασία είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος) παθήσεις του μαστού. Δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα ή πόνο και συνήθως βρίσκονται τυχαία....

Αν και είναι πιο συχνή στις γυναίκες, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στους άνδρες, αλλά σπανιότερα.

Τι είναι η Υπερπλασία;
Οι μαστοί αποτελούνται από λόβια (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους(αγωγοί που μεταφέρουν το γάλα στην θηλή), τα οποία περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό.
Τα λόβια και οι πόρους επενδύονται από κύτταρα που ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα. Μερικές φορές αυτά τα κύτταρα αυξάνονται σε αριθμό και αυτό ονομάζεται Υπερπλασία.

Η Υπερπλασία μπορεί να εμφανιστεί στους πόρους (πορογενής υπερπλασία) ή στα λόβια (λοβιακή υπερπλασία). Ταξινομείται ως ήπια, μέτρια ή πιο εκτεταμένη, ανάλογα με το πώς τα κύτταρα φαίνονται στο μικροσκόπιο.
Συνήθως αναπτύσσεται φυσιολογικά, όπως οι αλλαγές του μαστού ανάλογα με την ηλικία. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο κοινή σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Τι είναι η Άτυπη Υπερπλασία;

Η Άτυπη Υπερπλασία είναι μια καλοήθης κατάσυταση. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο μαστό αυξάνουν σε αριθμό και επίσης εμφανίζονται με μια ασυνήθιστη διάταξη ή σχήμα. Μπορεί να εμφανιστεί στους πόρους (πορογενής άτυπη υπερπλασία ή ADH) ή στα λοβία (λοβιακή άτυπη υπερπλασία ή ALH).

Η ύπαρξη της Άτυπης Πορογενούς Υπερπλασίας έχει αποδειχθεί ότι μελλοντικά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η Άτυπη Λοβιακή Υπερπλασία είναι μια μορφή λοβιακής νεοπλασίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Άτυπης Υπερπλασίας;

Τόσο η Υπερπλασία όσο και η Άτυπη Υπερπλασία βρίσκονται συνήθως τυχαία μετά από μια μαστογραφία ρουτίνας (ακτινογραφία μαστού) ή όταν ο ιστός από βιοψία ή χειρουργική επέμβαση εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο στο εργαστήριο.

Θεραπεία και Παρακολούθηση

Υπερπλασία
Στην Υπερπλασία συνήθως δεν απαιτείται καμία θεραπεία ή παρακολούθηση.

Άτυπη Υπερπλασία
Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση της άτυπης υπερπλασίας κατόπιν βιοψίας, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει μια μικρή επέμβαση ώστε να διασφαλίσει πως η περιοχή που πάσχει θα αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.

Εναλλακτικά, μπορεί να συστηθεί μια βιοψία κενού( Vacuum Assisted Biopsy). Μετά την έγχυση τοπικού αναισθητικού, διενεργείται μια μικρή τομή στο δέρμα και διαμέσου αυτής τοποθετείται μια ειδική βελόνα που συνδέεται με συσκευή δημιουργίας κενού. Χρησιμοποιώντας υπερήχους ή μαστογραφία ως οδηγό, τμήμα μαστικού ιστού αναρροφάται μέσω του καθετήρα με τη βοήθεια του κενού μέσα σε ένα θάλαμο συλλογής. Η συσκευή βιοψίας χρησιμοποιείται μέχρις ότου αφαιρεθεί ολόκληρη η περιοχή που πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί η επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται στο εργαστήριο και εξετάζεται.

Ο χειρουργός σας ενδέχεται να σας συστήσει τακτικά ραντεβού για παρακολούθηση και μια μαστογραφία κάθε ένα έως δύο χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Υπερπλασία
Έχοντας υπερπλασία δεν αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να επιστρέψετε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στους μαστούς σας, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα αυτές θα συμβούν μετά τη διάγνωση της υπερπλασίας.

Άτυπη υπερπλασία
Εάν έχετε άτυπη υπερπλασία, ίσως θα ανησυχείτε πως αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξετε απαραίτητα και καρκίνο του μαστού.

Είναι σημαντικό να παρευρίσκεστε στα ραντεβού παρακολούθησης της πορείας σας, να είστε σε επαγρύπνηση και να επιστρέψετε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στους μαστούς σας, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα αυτές συμβαίνουν μετά τη διάγνωση της υπερπλασίας.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko