Η Νόσος Mondor είναι μια σπάνια, καλοήθης (όχι καρκίνος) κατάσταση του μαστού. Αν και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες....
Τι είναι η νόσος Mondor;
Η Νόσος Mondor είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από φλεγμονή μιας φλέβας ακριβώς κάτω από το δέρμα του μαστού ή του θωρακικού τοιχώματος γνωστή και ως θρομβοφλεβίτιδα.
Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε από τις φλέβες του μαστού , αλλά πιο συχνά επηρεάζει εκείνες στην εξωτερική πλευρά του ή κάτω από τη θηλή.
Είναι συχνά ασαφές τι προκαλεί τη νόσο του Mondor.Ενδέχεται να προκληθεί μετά από έντονη άσκηση, έναν τραυματισμό στον μαστό και σπανίως, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πολύ σφιχτού στηθόδεσμου.Μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από μια χειρουργική επέμβαση του μαστού, ή μετά από βιοψία.
Αν και η νόσος του Mondor δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει καρκίνος στο μαστό.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η Νόσος Mondor μοιάζει με ένα μακρύ στενό “κορδόνι” κάτω από το δέρμα, το οποίο είναι συχνά ερυθρό και επώδυνο. Με την πάροδο του χρόνου, μετετρέπεται σε μια ανώδυνη, σκληρή ταινία, όπου το δέρμα τραβιέται προς τα μέσα.
Όταν ο βραχίονας στην προσβεβλημένη περιοχή ανυψώνεται, προκαλείται μια ρηχή αυλάκωση στο δέρμα πάνω από τον μαστό καθιστώντας την βλάβη πιο αισθητή.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο εξιδεικευμένος χειρουργός μαστού μετά από μια απλή κλινική εξέταση είναι σε θέση να διαγνώσει την νόσο Mondor.
Ωστόσο ορισμένες φορές ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με Μαστογραφία ή Υπερηχογράφημα μαστών αν ο θεράπων χειρουργός κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.
Θεραπεία
Γενικά δεν απαιτείται θεραπεία για τη νόσο Mondor καθώς αυτή συνήθως υφίεται από μόνη της.
Ο πόνος διαρκεί μόνο για μερικές εβδομάδες, αλλά το “κορδόνι” παραμένει για αρκετούς μήνες προτού εξαφανιστεί. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε παυσίπονα, (είτε ως αλοιφή ή ως δισκίο).
Συνιστάται επίσης ανάπαυση του άνω άκρου και στηθόδεσμος που εφαρμόζει καλά.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η διάγνωση της Νόσου του Mondor ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η νόσος Mondor δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε την δημιουργία νέων όζων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.