Μαστός

lobiaki_neoplasia

Οι μαστοί αποτελούνται από λοβία (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους(αγωγοί που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή), και περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό....

Κατά την εμφάνισης της Λοβιακής Νεοπλασίας, υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των κυττάρων που περιέχονται στα λοβία, με ταυτόχρονη αλλαγή στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους.

Ο όρος «λοβιακή νεοπλασία» περιγράφει μια σειρά από αλλαγές στα λοβία του μαστού συμπεριλαμβανομένων της Άτυπης Λοβιακής Υπερπλασίας (ALH) και του Λοβιακού καρκινώματος in situ (LCIS). In situ σημαίνει ότι οι αλλαγές συμβαίνουν μόνο στα λοβία του μαστού και δεν επηρεάζουν τον περιβάλλοντα ιστό.

 

Τα χαρακτηριστικά της Λοβιακής Νεοπλασίας

Τόσο η Άτυπη Λοβιακή Υπερπλασία( ALH) όσο και το Λοβιακό Καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι καταστάσεις όπου τα κύτταρα που καλύπτουν τα λοβία του μαστού έχουν διαφορετική εμφάνιση και πολλαπλασιάζονται διαφορετικά από τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα. Η εμφάνιση της ALH και του LCIS κάτω από το μικροσκόπιο είναι πολύ παρόμοια και η διάγνωση εξαρτάται από τον βαθμό της αλλαγής που τα κύτταρα έχουν υποστεί και από το πόσο εκτεταμένη είναι η περιοχή των ανώμαλων κυττάρων που βρίσκονται στα λοβία. Το LCIS περιλαμβάνει μια πιο εκτεταμένη περιοχή. Ωστόσο, είναι μερικές φορές δύσκολο ακόμη και για έμπειρους παθολογοανατόμους να διαχωρίσουν τις δυο καταστασεις και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναφέρονται ως Λοβιακή Νεοπλασία.

Πολύ σπάνια, το LCIS μπορεί να αποτελείται από μεγαλύτερα, πιο ανώμαλα κύτταρα, γνωστά ως πλειόμορφο LCIS. Το Πλειόμορφο LCIS συμπεριφέρεται διαφορετικά σε σχέση με τις άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνονται στην λοβιακή νεοπλασία και αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν μια άλλη πάθηση του μαστού που ονομάζεται Πορογενές Καρκίνωμα in situ.

 

Μελλοντικός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Η Λοβιακή νεοπλασία έχει αποδειχθεί πως αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και στους δύο μαστούς και όχι μόνο στον μαστό που βρίσκεται η λοβιακή νεοπλασία. Ωστόσο, υπάρχουν νεότερα δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει πιο αυξημένος κίνδυνος στην περιοχή του μαστού στην οποία διαπιστώθηκε η λοβιακή νεοπλασία, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πρόδρομος διηθητικού καρκίνου του μαστού. Η έκταση του κινδύνου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

• Η ηλικία που διαγιγνώσκεται η λοβιακή νεοπλασία
• Η έκταση της λοβιακής νεοπλασίας (ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος με LCIS από ότι με ALH)
• Το σημαντικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που διαγιγνώσκονται με ALH ή LCIS ποτέ δεν θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με αυτή έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Διάγνωση της Λοβιακής Νεοπλασίας

Η Λοβιακή νεοπλασία είναι δύσκολο να εντοπιστεί και αυτό διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία, είτε ως αποτιτανώσεις (μικρές κηλίδες αλάτων ασβεστίου) στη μαστογραφία, ή όταν η βιοψία του μαστού έχει ληφθεί για κάποιο άλλο λόγο, όπως για παράδειγμα ένα μόρφωμα.

 

Θεραπεία και παρακολούθηση

Δεν υπάρχει συνιστώμενη τυπική θεραπεία για τη Λοβιακή Νεοπλασία και γι αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να συζητούν τις θεραπευτικές επιλογές τους με τον θεράποντα χειρουργό μαστού εξατομικευμένα με βάση την ιδιαίτερη κατάστασή τους.

Εάν η διάγνωση έχει γίνει με μια βιοψία πυρήνα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μικρή επ’εμβαση που ονομάζεται βιοψία εκτομής για την περαιτέρω απομάκρυνση του ιστού από την περιοχή όπου βρέθηκε η λοβιακή νεοπλασία. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα στην περιοχή.

Αν και οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με λοβιακή νεοπλασία δεν αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού, η τακτική παρακολούθηση με μαστογραφία ετησίως για διάστημα έως πέντε ετών συνιστάται συνήθως με σκοπό την εξεύρεση περαιτέρω αλλαγών το συντομότερο δυνατόν.

Μερικές φορές ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος, όπως μία μαγνητική μαστογραφία, αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ένα σημαντικό οικογενειακό ιστορικό με καρκίνου του μαστού.

Αν έχει διαπιστωθεί ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που οφείλεται σε σημαντικό οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε το ενδεχόμενο της αμφοτερόπλευρης (διπλής) μαστεκτομής μείωσης κινδύνου (Risk Reducing Bilateral Mastectomy) με ή χωρίς αποκατάσταση του μαστού.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία των γυναικών που έχουν λοβιακή νεοπλασία με ταμοξιφαίνη (ορμονική θεραπεία θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, κάθε δυνατό όφελος από τη λήψη ταμοξιφαίνης θα πρέπει να συνυπολογίζεται και με τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες αυτής της θεραπείας.

 

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Η διάγνωση της Λοβιακής Νεοπλασίας ενδεχομένως να προκαλεί μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα.Φόβος, σοκ και οργή είναι τα συνηθέστερα εκείνη τη στιγμή. Αν και η λοβιακή νεοπλασία δεν σημαίνει απαραιτήτως καρκίνος του μαστού, ενδέχεται να αισθανθείτε άγχος και ανησυχία.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας υποστηρίξουν, οπότε μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Αφήστε τους γύρω σας να ξέρουν πώς αισθάνεστε και ιδιαίτερα την οικογένεια και τους φίλους σας. Μπορεί επίσης να συζητήσετε τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες σας με το θεράποντα χειρουργό σας και αυτός θα σας εξηγήσει ακριβώς τι χρειάζεται να γίνει και να σας καθησυχάσει.

 

 

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko