Μαστός

periporiki_mastitis

Η Περιπορική Μαστίτιδα εμφανίζεται όταν οι πόροι κάτω από τη θηλή φλεγμαίνουν και έχουν μολυνθεί. Είναι μια καλοήθης πάθηση (όχι καρκίνος), η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο κοινή σε νεότερες γυναίκες....

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

• Ο μαστός εμφανίζεται ευαίσθητος και ζεστός στην αφή.
• Tο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί εξέρυθρο (κόκκινο).
• Εκροή υγρού από τη θηλή, η οποία μπορεί να είναι αιματηρή ή μη αιματηρή
• Εισολκή της θηλής (αναστροφή της θηλής προς τα μέσα).
• Περιστασιακά, δημιουργία αποστήματος (συλλογή πύου) ή συριγγίου ( επικοινωνία ενός πόρου και του δέρματος).

Οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν περιπορική μαστίτιδα, επειδή οι ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβη των πόρων πίσω από τη θηλή. Το piercing (τρύπημα της θηλής) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης και καθιστά την θεραπεία δυσκολότερη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση του μαστού, την μαστογραφία ή / και το υπερηχογράφημα.
Εάν έχετε εκροή υγρού από τη θηλή και ιδιαίτερα αιματηρή, λαμβάνεται δείγμα και εξετάζεται στο μικροσκόπιο, ώστε να τεθεί η διάγνωση.

 

Θεραπεία

Ορισμένοι ασθενείς ίσως να μη χρειαστούν καμία θεραπεία για την περιπορική μαστίτιδα, καθώς μπορεί να υφεθεί από μόνη της. Ωστόσο,οφείλετε να επισκεφθείτε τον χειρουργό σας εάν τα συμπτώματά εμμένουν ή παρατηρείτε και άλλες αλλεγες στο μαστό σας. Το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης, οπότε αν καπνίζετε είναι μια καλή ιδέα να προσπαθήσετε να μειώσετε ή και να διακόψετε το κάπνισμα .

Αν χρειάζεστε θεραπεία, αυτή συνήθως είναι η χορήγηση αντιβιοτικών. Μπορείτε επίσης να λάβετε παυσίπονα, αν ο μαστός σας είναι επώδυνος.

Εάν έχετε αναπτύξει απόστημα ή / και συρίγγιο, ο θεράπον σας θα αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει την παρακέντηση και εκκένωση του αποστήματος με τη χρήση λεπτής βελόνας. Άλλες φορές πάλι απαιτείται χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος με διάνοιξη του δέρματος ωστε να πραγματοποιηθεί καθαρισμός και πλύση της περιοχής.Αυτό μπορεί να γίνει είτε υπό τοπική ή με γενική αναισθησία.

Στην περίπτωση που η περιπορική μαστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μετά την λήψη αντιβιοτικών ή υποτροπιασει, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πάσχοντος πόρου.
Μετά την επέμβαση η θηλή σας μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη από ότι πριν.

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά, αν υποτροπιάσει πάλι, τότε θα χρειαστεί να αφαιρεθούν περισσότεροι πόροι.

 

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Η εμφάνιση της Περιπορικής Μαστίτιδας ενδεχομένως να σας προκαλεί την δημιουργία άγχους. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως είναι μια καλοήθης κατάσταση και αυτό οφείλει να σας καθησυχάζει. Η διάγνωση της δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.

 

 

 

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko