Μαστός

mastou

Η Σκλήρυνση του μαστού αφορά περιοχή του μαστικού ιστού που εμφανίζεται πιο πυκνός και συμπαγής καθώς ο μαστός γερνάει.....

Η Σκλήρυνση απαντάται στις παρακάτω καλοήθεις (όχι καρκινικές) καταστάσεις του μαστού:

• Σκληρυντική Αδένωση
• Ακτινωτή Ουλή.

 

Τι είναι η Σκληρυντική Αδένωση;
Οι μαστοί αποτελούνται από λοβία (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους (αγωγοί που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή), και περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό. Η Σκληρυντική Αδένωση αποτελεί μια επιπλέον ανάπτυξη του ιστού εντός των λοβίων του μαστού. Μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πόνο ή να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικρού όζου(εξογκώματος) στο μαστό.
Είναι πιο συχνή κατά τη γήρανση του μαστού, σε γυναίκες που διανύουν την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, αλλά γενικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα παρατηρήσουν κανένα σύμπτωμα αφού συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας ρουτίνας ή κατά τη διερεύνηση του μαστού για άλλο λόγο.

 

Διάγνωση

Η Σκληρυντική αδένωσης μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, καθώς απεικονιστικά μοιάζει με τον καρκίνο του μαστού στη μαστογραφία. Εξαιτίας αυτού, ενδέχεται να χρειαστεί βιοψία ώστε να τεθεί η διάγνωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοψίας και αυτοί είναι οι εξής:
• Βιοψία Πυρήνα
• Στερεοτακτική Βιοψία
• Υποβοηθούμενη Βιοψία με χρήση κενού.
Ορισμένες φορές απαιτείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση (βιοψία εκτομής) για να αφαιρεθεί η πάσχουσα περιοχή και να επιβεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για καρκίνο του μαστού.

 

Παρακολούθηση

Εφόσον διάγνωση της Σκληρυντικής Αδένωσης έχει επιβεβαιωθεί , δεν απαιτείται καμία περαιτέρω θεραπεία, ακόμη και αν η πασχουσ περιοχή δεν έχει αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.

 

Τι είναι οι Ακτινωτές Ουλές και οι Σύνθετες Σκληρυντικές Βλάβες;

Οι Ακτινωτές Ουλές και οι Σύνθετες Σκληρυντικές Βλάβες είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος) παθήσεις. Αποτελούν την ίδια οντότητα , αλλά προσδιορίζονται από το μέγεθος, με τις Ακτινωτές Ουλές συνήθως να είναι μικρότερες του 1 εκατοστού και τις Σύνθετες Σκληρυντικές βλάβες μεγαλύτερες από 1 εκατοστό.

Η Ακτινωτή Ουλή και η Σύνθετη Σκληρυντική Βλάβη, στην πραγματικότητα δεν ειναι μια ουλή. Είναι μια περιοχή συμπαγούς (σκληρού) ιστού στον μαστό. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα παρατηρήσουν συμπτώματα και οι όροι αυτοί συχνά χρησιμοποιούνται κατά την απεικόνιση του μαστού με την μαστογραφία ή κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του μαστού για άλλο λόγο.

Οι Ακτινωτές Ουλές και οι Σύνθετες Σκληρυντικές Βλάβες είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστούν με σαφήνεια κατά την μαστογραφία και να αποκλείσουν έναν πιθανό καρκίνο του μαστού. Ως εκ τούτου, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας προτείνει μια βιοψία πυρήνα, η οποία αφαιρεί μικρά τμήματα ιστού του μαστού, ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.Άλλες πάλι φορές αντ’αυτού μπορεί να προτείνει μια Υποβοηθούμενη Βιοψία με χρήση κενού.

 

Παρακολούθηση
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται με τη βιοψία πυρήνα, ο χειρουργός σας μπορεί να προτείνει μια μικρή επέμβαση (βιοψία εκτομής) ώστε να αφαιρεθούν εντελώς οι Ακτινωτές Ουλές ή οι Σύνθετες Σκληρυντικές Βλάβες. Εφόσον γίνει αυτό και επιβεβαιωθεί η διάγνωση δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες.

 

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Σκληρυντική αδένωση
Οι ασθενείς ίσως να αισθάνονται ανήσυχοι έχοντας διαγνωσθεί με σκληρυντική αδένωση, ακόμα και μετά την αφαίρεσή της. Αν και είναι μια καλοήθης πάθηση , μπορεί να εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Πρέπει να καταστεί σαφές λοιπόν πως η ύπαρξη Σκληρυντικής Αδένωσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ακτινωτή Ουλή ή Σύνθετες Σκληρυντικες Βλάβες
Αν έχετε διαγνωσθεί με ακτινωτή ουλή ή μια σύνθετη σκληρυντική βλάβη, ίσως να ανησυχείτε καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένος.

 

 

 

 

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko