Κήλες

kili1

Κήλη είναι μια αρκετά συχνή πάθηση κατά την οποία ένα εσωτερικό όργανο προβάλλει από κάποιο εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κήλες δεν προκαλούν κανένα ή πολύ λίγα συμπτώματα....

αν και μπορεί να παρατηρηθεί ένα εξόγκωμα ή φλεγμονή στην κοιλιά (κοιλιακή χώρα) ή στη βουβωνική χώρα.
Ενδέχεται συχνά να αναταχθεί προς τα μέσα πιέζοντας την, ή να εξαφανιστεί όταν ξαπλώνετε, ενώ εμφανίζεται επίσης συχνά κατά τον έντονο βήχα ή την έντονη σωματική άσκηση και ιδιαίτερα στην άρση βάρους.

 

Τύποι κήλης

Οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν σε πολλά σημεία του σώματος, αλλά συνηθέστερα εμφανίζονται στην κοιλιακή χώρα καθώς και στις βουβωνικές περιοχές.
Ορισμένα από τα πιο κοινά είδη κήλης περιγράφονται παρακάτω:


Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν λιπώδης ιστός (επίπλουν) ή μέρος του εντέρου ωθείται μέσα στην βουβωνική χώρα στο πάνω μέρος του εσωτερικού των μηρών.
Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης και επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Συχνά συνδέεται με τη γήρανση και την παρατεταμένη πρόκληση αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, που αναπτύσσεται από παχυσαρκία, έντονο βήχα, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, βαριά σωματική άσκηση, άρση βαρέων αντικειμένων, εγκυμοσύνη κ.α.


Μηροκήλη
Η μηροκήλη εμφανίζεται επίσης όταν λιπώδης ιστός ή ένα μέρος του εντέρου ωθείται μέσα στην βουβωνική χώρα σας στο πάνω μέρος του εσωτερικού των μηρών. Είναι λιγότερο συχνή από την βουβωνοκήλη και τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Όπως και η βουβωνοκήλη, συνδέεται με τη γήρανση και την επαναλαμβανόμενη πίεση στην κοιλιά.


Ομφαλοκήλη
Η Ομφαλοκήλη εμφανίζεται όταν λιπώδης ιστός ή ένα μέρος του εντέρου ωθείται μέσα από την κοιλιά κοντά στον ομφαλό.
Αυτό το είδος της κήλης εμφανίζεται κυρίως σε μωρά όταν το άνοιγμα στην κοιλιακή χώρα διαμέσου του οποίου περνά ο ομφάλιος λώρος δεν κλείνει τελείως μετά τη γέννηση. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να την εμφανίσουν, πιθανώς ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης πίεσης στην κοιλιακή χώρα.


Άλλοι τύποι κήλης
Μετεγχειρητική κήλη - είναι κάθε ψηλαφητό χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος με η χωρίς διόγκωση , που εμφανίζεται στην χειρουργική τομή μετά από προηγειθήσα χειρουργική επέμβαση κοιλίας. 10-15% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε κάποια ανοικτή χειρουργική επέμβαση εμφανίζουν μετεγχειρητική κήλη. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί και μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση.
Επιγαστρική κήλη - εμφανίζεται όταν ιστός ωθείται μέσα από την κοιλιά , μεταξύ ομφαλού και του κάτω ορίου του στέρνου.
Σπιγγέλειος κήλη (Spiegel)- εμφανίζεται όταν μέρος του εντέρου ωθείται μέσα από την κοιλιά στο πλάι της κοιλιακών μυών, κάτω από τό επίπεδο του ομφαλού.
Κήλη των αθλητών

 

Πότε να ζητήσετε χειρουργική συμβουλή
Θα πρέπει να δείτε το χειρουργό σας εάν νομίζετε ότι έχετε μια κήλη και ιδιαίτερα αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- αιφνίδιο, έντονο πόνο στην κοιλιά
- εμέτους
- δυσκολία στην κένωση κοπράνων (δυσκοιλιότητα) ή αερίων.
- η κήλη γίνεται σκληρή και επώδυνη, ή δεν μπορεί να αναταχθεί προς τα μέσα.
- ερυθρότητα δέρματος πάνω από την κήλη
- πυρετός
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι η παροχή αίματος σε ένα τμήμα οργάνου ή ιστού παγιδευμένου στην κήλη έχει αποκοπεί (στραγγαλισμός), ή ότι ένα τμήμα του εντέρου που έχει εισέλθει στην κήλη έχει αποφραχθεί (αποφρακτικός ειλεός). Ο ασθενής λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση οδηγείται άμεσα στο χειρουργείο. Είναι προτιμότερο λοιπόν μια κήλη να αντιμετωπίζεται μόλις διαγιγνώσκεται και η θεραπεία είναι μόνο η χειρουργική επέμβαση.

 

Πως αντιμετωπίζονται οι κήλες;
Οι επιλογές αντιμετώπισης σήμερα είναι σαφώς περισσότερες και αποτελεσματικότερες ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν.
Η χειρουργική είναι η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κήλης, γιατί με καμιά άλλη μέθοδο δεν μπορεί να αποκατασταθεί το χάσμα από το οποίο προβάλλει η κήλη.
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι πρέπει να σταθμίζονται σε μια συζήτηση ασθενούς-χειρουργού και να λαμβάνεται η σωστή απόφαση. Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση θα δώσει τέλος στις ενοχλήσεις από την κήλη και θα αποτρέψει την επιδείνωση αυτής ή τυχόν επιπλοκές.
Αποφύγετε τη χρόνια χρήση κηλεπιδέσμου, της γνωστής ζώνης. Δεν διορθώνει την κήλη, παρά μόνο χειροτερεύει τις συνθήκες του χειρουργείου και μετατρέπει συχνά μια κήλη από "ανατάξιμη" σε "μη ανατάξιμη", λόγω των συμφύσεων που δημιουργεί.
Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με την κλασσική χειρουργική όσο και με την λαπαροσκοπική.
Για την λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία ενώ για την ανοικτή μέθοδο (κλασσική χειρουργική) υπάρχει η δυνατότητα της επισκληριδίου ή της τοπικής αναισθησίας.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 – 60 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο 24 ώρες. Στο χειρουργείο γίνεται επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς, συρραφή του χάσματος και τοποθέτηση συνθετικού ή απορροφήσιμου πλέγματος.


Πλεονεκτήματα εφαρμογής πλέγματος
- Μείωση του ποσοστού επανεμφάνισης (υποτροπής) της κήλης.
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
- Γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η μέθοδος αποκατάστασης μιας κήλης αποφασίζεται από κοινού από τον χειρουργό και τον ασθενή με προτεραιότητα την ασφάλεια του δεύτερου και το καλύτερο αποτέλεσμα αφού έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι.

 

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko