Κύστη Κόγγυγος

cysti kokyga

Η Κύστη Κόκκυγος αναφέρεται και ως Τριχοφωλεακή Κύστη και αποτελεί έναν κυστικό σχηματισμό κάτω από το δέρμα στην ανώτερη περιοχή (σχισμή) των γλουτών. Σε μεγάλο ποσοστό αφορά τον νεανικό-εφηβικό πληθυσμό......

Πρόκειται για μια χρόνια συνήθως φλεγμονή της περιοχής του κόκκυγα και εμφανίζεται σπανίως πριν την εφηβεία, ενώ είναι συχνότερη στους άνδρες 2,5-4 φορές περισσότερο από ότι στις γυναίκες.

Ποιά τα άιτια εμφάνισης της Κύστης Κόκκυγος;

Ως κυριότερα αίτια περιγράφονται :
Οι ορμόνες
Η τριχοφυΐα
Η συχνή τριβή της περιοχής
Η φλεγμονή

Ενώ ως σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες :
Η παχυσαρκία
Οι καθημερινές δραστηριότητες , το επάγγελμα και ο τρόπος ζωής (πχ η παρατεταμένη για μεγάλη διάρκεια καθιστική στάση- επαγγελματίες οδηγοί, φοιτητές, κωπηλάτες κ.α)

Ποίος είναι ο μηχανισμός εκδήλωσης της πάθησης;

Η παλιά θεωρία ότι η αιτία της κύστης κόκκυγα ήταν οι τρίχες στην κοκκυγική περιοχή έχει πλέον αλλάξει. Η μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα και άλλοι παράγοντες μαζί με τις ορμόνες, έχουν σαν αποτέλεσμα την διαστολή και ρήξη των διευρυμένων θυλακίων, την φλεγμονή και την δημιουργία της κύστης κόκκυγα.
Η παρουσία τριχών στην κύστη κόκκυγα γίνεται μετά την διεύρυνση των θυλακίων και υπάρχει μόνο στις μισές περίπου περιπτώσεις.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η Κύστη Κόκκυγος μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για πολύ καιρό ακόμη και χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε πρώιμα στάδια ο ασθενής συνήθως αντιλαμβάνεται ένα μικρό εξόγκωμα στην περιοχή που είτε είναι ασυμπτωματικό ή μετά από παρατεταμένο κάθισμα σε σκληρή επιφάνεια του δημιουργεί ένα μικρό ενόχλημα.
Όταν όμως αυτή φλεγμανθεί και γεμίσει με πύο τότε ο ασθενής έχει έντονα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο) , ερυθρότητα και εκροή πυώδους, αιματηρού και δύσοσμου υγρού. Αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά, μπορεί να εμφανισθεί και υψηλός πυρετός με ρίγη. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ενώ τα επανειλημμένα επεισόδια υποτροπών οδηγούν στον σχηματισμό δερματικών συριγγίων.
Γενικά η συμπτωματολογία της νόσου καθορίζεται από το αν αυτή βρίσκεται σε χρόνια ή σε οξεία φάση.
• Όταν η κύστη έχει μολυνθεί και βρίσκεται σε οξεία φάση τότε μετατρέπεται σε φλεγμονώδες απόστημα, γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Παράλληλα ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ναυτία ή και και έντονο πόνο στην περιοχή της φλεγμονής.
• Όταν η κύστη είναι χρόνια, τότε το φλεγμονώδες απόστημα δημιουργεί συρίγγιο για αυτό και η πάθηση αποκαλείται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Το συρίγγιο αυτό λειτουργεί σαν δίαυλος με αφετηρία το απόστημα και τερματισμό σε μια περιοχή του δέρματος κοντά ή πάνω από την κύστη. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται έντονο κνησμό, το πύον διαχέεται στο εσώρουχο ή ακόμα και μπορεί να συσσωρεύεται όταν φράξει το συρίγγιο προκαλώντας εκ νέου φλεγμονή.

Τι είναι το Συρίγγιο σε μια Κύστη Κόκκυγος;

Το συρίγγιο είναι μια παθολογική επικοινωνία ανάμεσα σε μια κοιλότητα του σώματος και το δέρμα. Στην περίπτωση της κύστης κόκκυγος, συρίγγια δημιουργούνται στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει τη φλέγμονή και να παροχετεύσει το πύο που μαζεύεται μέσα στο απόστημα. Τα συρίγγια αναγνωρίζονται ως τρύπες στο δέρμα από τις οποίες τρέχει δύσοσμο υγρό και μερικές φορές εξέχουν τρίχες ή απορρίματα του δέρματος.

Πως γίνεται η Διάγνωση;

Για να τεθεί η διάγνωση απαιτείται απλά η κλινική εξέταση από το χειρουργό σας, ο οποίος θα σας εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα σας καθοδηγήσει ανάλογα και θα συζητήσει μαζί σας την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ποιά είναι η θεραπεία της;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από την κατάσταση της.
Στην οξεία φάση, το απόστημα ελέγχεται συνήθως με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Αυτή όμως δεν αποτελεί την οριστική της θεραπεία. Έτσι, όταν η κατάσταση βελτιωθεί, απαιτείται οριστική αντιμετώπιση με ολική αφαίρεση της κύστης και των πιθανών συνοδών συριγγίων.
Στην χρόνια φάση η ενδεδειγμένη και ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική ολική αφαίρεση της κύστης ώστε να αποφευχθεί μελλοντική υποτροπή.

Ποιές είναι οι χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης της Κύστης Κόκκυγος;

Α) Κλασσική (Ανοικτή Μέθοδος) τεχνική
Κατά την κλασσική μέθοδο η κύστη αφαιρείται ριζικά με τα συνοδά συρίγγια και εν συνεχεία το χειρουργικό τραύμα παραμένει ανοικτό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται σχεδόν καθημερινές αλλαγές του τραύματος και η επούλωση διαρκεί 4-6 εβδομάδες. Καθ΄ ολη την περίοδο αυτή τοποθετούνται εντός του τραύματος και πάνω από αυτό ειδικά επιθέματα που επιταχύνουν τη διαδικασία της επούλωσης και βοηθούν τον ασθενή να λαμβάνει κανονικά μέρος στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η μέθοδος αυτή γενικά είναι ανώδυνη και με πολύ μικρά εώς μηδαμινά ποσοστά υποτροπής.

Β) Ημίκλειστη και Κλειστή τεχνική
Πρόκειται για την ίδια επέμβαση με μόνη διαφορά οτί το χειρουργικό τραύμα μετά την αφαίρεση της κύστεως είναι κλειστό είτε μερικώς ή πλήρως. Η διαφορές σε αυτή την τεχνική είναι ο μετεγχειρητικός πόνος εξαιτίας των ραμμάτων που τοποθετούνται και τα μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής της νόσου σε σχέση με την ανοικτή. Το πλεονεκτηματά της έιναι οτί δεν απαιτούνται καθημερινές αλλαγές αφού το τραύμα είναι κλειστό και η επούλωση είναι ταχύτερη.

Γ) Ενδοσκοπική θεραπεία LASER (EPSiT- Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)

Η νέα μέθοδος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) θεραπεύει άμεσα και αποτελεσματικά τα συρρίγια της κύστης κόκκυγος.Εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με είσοδο από το δερματικό στόμιο ειδικής μικροκάμερας που δίνει εικόνα σε monitor και η οποία χαρτογραφεί τα συρίγγια που καθαρίζονται με ειδική μικρή λαβίδα 2 mm από τα φλεγμονώδη υλικά και έτσι μετά τον καθαρισμό και με χρήση Ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser, τoσυρίγγιο κλείνει από μόνο του χωρίς χειρουργική τομή. Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις επιπλοκές, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko