Θυρεοειδής Aδένας

thyreoeidis adenas3

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή του τραχήλου ως ένα οζίδιο ή μια μάζα και είναι ανώδυνος. ......

Εμφανίζεται συνηθέστερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες με αναλογία 2,5 προς 1 αντίστοιχα. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο θηλώδης
Ο θυλακιώδης
Ο μυελοειδής και
Ο αναπλαστικός
Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης.
Τα οζίδια του θυρεοειδούς παρουσιάζονται σχετικά συχνά αλλά μόνο 5-10% αυτών είναι κακοήθη (καρκίνοι).

Ποιά είναι τα αίτια της εμφάνισης του;

Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Υπάρχουν όμως σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που θεωρείται πως αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισής του.
Η Εξωτερική ακτινοβολία στην περιοχή του κεφαλιού ή του λαιμού, κυρίως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και
Η Γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), ιδιαίτερα για το μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς , είναι ορισμένοι από αυτούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως ανακαλύπτουν τυχαία ένα οζίδιο στο θυρεοειδή αδένα μετά από μία εξέταση ρουτίνας ή κάποια απεικονιστική εξέταση στον τράχηλο (λαιμό)που έγινε για διαφορετικό λόγο.
Ορισμένοι ασθενείς αντιλαμβάνονται μία μάζα που μεγαλώνει σταδιακά στο μπροστινό μέρος του λαιμού τους, η οποία συνήθως μετακινείται όταν καταπίνουν.
Κάποιες φορές η μάζα αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Η ανεύρεση ενός οζιδίου στον τράχηλο πρέπει πάντα να οδηγεί τον ασθενή στο ιατρό του, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ιατρός σας (ενδοκρινολόγος) αρχικά θα λάβει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μία προσεκτική φυσική εξέταση, κυρίως του θυρεοειδούς αδένα. Εάν βρεθούν οζίδια του θυρεοειδούς, θα σας συστήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις όπως:
Εξέταση αίματος για μέτρηση των ορμονών που ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή που παράγονται από αυτόν (TSH, T4, T3)
Υπερηχογράφημα τραχήλου/θυρεοειδούς, όπου φαίνεται το σχήμα και το μέγεθος του όζου του θυρεοειδούς, καθώς και η πιθανή παρουσία ύποπτων λεμφαδένων στον τράχηλο.
Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, το οποίο δείχνει το σχήμα, το μέγεθος και τη λειτουργία του αδένα και των όζων.
Για να ελεγχθεί αν ο όζος είναι κακοήθης (καρκίνος), πραγματοποιείται:
Παρακέντηση του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα. Η παρακέντηση μπορεί να γίνει είτε απευθείας με κλινική ψηλάφηση του όζου είτε με τη βοήθεια υπερηχοτομογράφου(κατευθυνόμενη).

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Εάν οι παραπάνω εξετάσεις δείξουν ότιο όζος είναι καλοήθης, ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά και λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Όταν υπάρχει υποψία για καρκίνο του θυρεοειδούς από τα ευρήματα των παραπάνω εξετάσεων συνίσταται η παραπομπή του ασθενούς σε χειρουργό ο οποίος θα τον κατευθύνει ανάλογα.
Όταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται έγκαιρα και χειρουργείται, τότε η θεραπεία είναι αποτελεσματική, ριζική και με πολύ καλή πρόγνωση.

Χειρουργική Επέμβαση Θυρεοειδούς

Κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Συνήθως, γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία εξασφαλίζει την ίαση τόσο της καλοήθειας, όσο και των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται καθαρισμός των λεμφαδένων του τραχήλου. Σε περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς, μπορεί να χορηγηθεί προφυλακτικά ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο καταστρέφει τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει.

Οι επιπλοκές μετά από τη χειρουργική επέμβαση είναι σπάνιες.
Αυτές περιλαμβάνουν: βραχνάδα της φωνής, αιμορραγία, δυσκολία στην κατάποση,αιμωδίες (μουδιασμα) σε διάφορα σημεία του σώματος , υποασβεστιαιμία (χαμηλό ασβέστιο). Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, χρησιμοποιείται διεγχειρητική παρακολούθηση των νεύρων των φωνητικών χορδών με ειδική συσκευή.
Η νοσηλεία στην κλινική διαρκεί συνήθως μία ημέρα και την επομένη οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν με μετεγχειρητικές οδηγίες.

 

 

 

 

 

 

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko