Χειρουργική Μαστού

Ηλεκτροχημειοθεραπεία


ElectrochemotherapyΗ Ηλεκτροχημειοθεραπεία (ECT- Electrochemotherapy) είναι μια επαναστατική μέθοδος χημειοθεραπείας για συγκεκριμένη ομάδα ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και έχουν εμφανίσει τοπικές υποτροπές στο δέρμα του θώρακα, της πλάτης και των άνω άκρων.

Είναι ένας συνδυασμός:

α) Χημειοθεραπείας που εγχύεται εντός του όγκου ή στην κυκλοφορία του αίματος

β) Χρησης ενός ηλεκτρικού παλμού όπου ο χημειοθεραπευτικός παράγοντας εισχωρεί στα καρκινικά κύτταρα με ηλεκτροδιάτρηση.

Ηλεκτρόδια μεταδίδουν ένα ηλεκτρικό παλμό στον όγκο και αλλάζουν το εξωτερικό στρώμα του καρκινικού κυττάρου (μεμβράνη) με αποτέλεσμα να καθιστά ευκολότερη την εισαγωγή του χημειοθεραπευτικού παράγοντα μέσα στο κύτταρο.

Τύποι καρκίνου του δέρματος που η ηλεκτροχημειοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει

Η ηλεκτροχημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για καρκίνους που αναπτύχθηκαν ή έχουν εξαπλωθεί στο δέρμα. 

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Το Βασικοκυτταρικό και το Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος

  • Το Μελάνωμα

  • Το Σάρκωμα Kaposi

  • Τον Καρκίνο του Μαστού που έχει εξαπλωθεί στο δέρμα

  • Τον καρκίνο της Κεφαλής και του Τραχήλου που έχουν εξαπλωθεί στο δέρμα

Η Ηλεκτροχημειοθεραπεία έχει εγκριθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας (NICE- National Institute for Health and Care Excellence) του Ηνωμένου Βασιλείου ως θεραπεία για να ανακουφίσει τα συμπτώματα στα άτομα με καρκίνο που προσβάλουν το δέρμα τους. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. 

Ωστόσο είναι μια αρκετά νέα θεραπεία και οι μελέτες εξετάζουν συνεχώς το πόσο καλά λειτουργεί και ποιοί ασθενείς μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν πραγματικά από αυτήν.

Πως πραγματοποιείται;

Η Ηλεκτροχημειοθεραπεία στα περισσότερα κέντρα πραγματοποιείται στην αίθουσα του χειρουργείου και υπό γενική αναισθησία , ενώ μετά οι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο συνήθως για μια ημέρα.

Κατά την επέμβαση εγχύεται ενδοφλεβίως μια χημειοθεραπευτική ουσία( σισπλατίνη ή η βλεομυκίνη) και μετά από λίγο τα ειδικά ηλεκτρόδια (βελόνες) τοποθετούνται στην περιοχή της βλάβης και αρχίζει η διαδικασία της χορήγησης των ηλεκτρικών ώσεων.

Οι ηλεκτρικοί παλμοί προέρχονται από μια ειδική συσκευή. Ο χειρουργός  τοποθετεί τα ηλεκτρόδιο πάνω στις περιοχές του δέρματος με τις μεταστατικές καρκινικές βλάβες. Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών αλλά ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των βλάβών που υπάρχουν.

Επιπλοκές της Ηλεκτροχημειοθεραπείας

Δεν έχουν παρατηρηθεί μείζονες μετεγχειρητικές επίπλοκές μετα από την Ηλεκτοχημειοθεραπεία

Η κύρια μόνο ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο πόνος στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στο δέρμα αλλά είναι συνήθως ήπιος και διαρκεί για μια-δυο μέρες.

Τι λένε οι μελέτες για την Ηλεκτροχημειοθεραπεία

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την Ηλεκτροχημειοθεραπεία για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του μεταστατικού η υποτροπιάζοντος καρκίνου του μαστού στο δέρμα, όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν για διάφορους λόγους. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών εντυπωσιακά. Παρολα αυτά είναι μια αρκετά νέα μέθοδος και χρειάζεται χρόνος ώστε να παγιωθεί ως θεραπεία εκλογής σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενων που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο στο δέρμα μετά από καρκίνο του μαστού.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko