Χειρουργική Μαστού

Διεγχειρητική Διάγνωση Φρουρού Λεμφαδένα με Χρήση OSNA


OSNAΤι είναι η Βιοψία του Φρουρού Λεμφαδένα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνική του φρουρού λεμφαδένα παρέχει μια ακριβή εκτίμηση των λεμφαδένων της μασχάλης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ο φρουρός λεμφαδένας αποτελεί τον πρώτο λεμφαδένα ή ομάδα λεμφαδένων στην μασχάλη στον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού. Εάν αυτός είναι ελεύθερος διήθησης από τα καρκινικά κύτταρα, τότε δεν απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση στη μασχάλη. Στις 7 από τις 10 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι λεμφαδένες δεν επηρεάζονται και έτσι η εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση στην μασχάλη και οι παρενέργειές της μπορεί να αποφευχθούν.

Ωστόσο, εάν οι λεμφαδένες βρεθούν με μεταστατική νόσο, θα απαιτηθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την μασχάλη με μια δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση των υπολοίπων λεμφαδένων.

Τι είναι η μέθοδος (OSNA) One Step Nucleic Acid Amplification;

Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται σε λεμφαδένες και ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας την ανάγκη για μια δεύτερη επέμβαση εάν ο καρκίνος  έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Πώς πραγματοποιείται;

Η αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού συνήθως πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την  προγραμματισμένη επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού. Η τεχνική για τον προσδιορισμό των φρουρών λεμφαδένων περιλαμβάνει την έγχυση δύο ουσιών:

1) έγχυση μιας μικρής ποσότητας ραδιοσεσημασμένης πρωτείνης στο δέρμα γύρω από τη θηλή. Αυτό συνήθως γίνεται την ημέρα πριν την επέμβαση ή μερικές φορές το πρωί της εππέμβασης. Η πρωτεΐνη θα ακολουθήσει τα ίδια λεμφαγγεία (σύστημα αποχέτευσης), που ακολουθούν τα καρκινικά κύτταρα και καταλήγει στους ίδιους λεμφαδένες. Μετά την έγχυση αυτής της ουσίας, ο ασθενής υποβάλλεται σε εξέταση με σπινθηρογράφημα (γ-κάμερα) ώστε να εντοπιστούν οι λεμφαδένες που την έχουν προσλάβει. Το συνολικό ποσό της έκθεσης στην ακτινοβολία ισοδυναμεί με δύο μαστογραφίες έτσι η εξέταση είναι αρκετά ασφαλής. 

Η ραδιενεργός  πρωτεΐνη διατηρείται στους λεμφαδένες φρουρούς για περίπου 24 ώρες.Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο χειρουργός μπορεί να ανιχνεύσει μικρή ποσότητα ραδιενέργειας στους λεμφαδένες  με τη χρήση ενός ανιχνευτή.  Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν όλοι οι λεμφαδένες φρουροί και εν συνεχεία να σταλούν για ιστολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από καρκινικά κύτταρα.

2) Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός ενύει επίσης μια μπλε χρωστική ουσία στο δέρμα στην περιοχή της θηλής. Η ουσία αυτή εν συνεχεία θα περάσει από τα λεμφαγγεία και τελικά θα χρωματίσει τους φρουρούς λεμφαδένες. Μπορεί να οδηγήσει σε μπλε χρωματισμό του δέρματος που μπορεί να παραμείνει ακόμα και για ένα χρόνο. Επίσης ενδέχεται να παρατηρηθεί μπλέ ή πρασινωπός χρωματισμός των ούρων κατά το πρωτο 24ωρο που όμως είναι αβλαβής.

Με την διπλή αυτή τεχνική οι περισσότεροι χειρουργοί είναι σε θέση να εντοπίσουν τους λεμφαδένες φρουρούς με ποσοστό άνω του 95% . Κατά μέσο όρο, δύο λεμφαδένες εντοπίζονται και αφαιρούνται, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανευρίσκονται και περισσότεροι.

3) Οι λεμφαδένες που έχουν αφαιρεθεί αποστέλλονται για ανάλυση από την συσκευή OSNA. Ο παθολογοανατόμος στην συνέχεια ενημερώνει τον χειρουργό για τα αποτελέσματα. Εάν οι λεμφαδένες είναι διηθημένοι από καρκίνο τότε ο χειρουργός θα προχωρήσει στην αφαίρεση και των υπολοίπων μασχαλιαίων λεμφαδένων (Λεμφαδενικός καθαρισμός).

Με αυτήν λοιπόν τη μέθοδο αποφεύγεται μια δευτερη επέμβαση σε περίπτωση που ο φρουρός λεμφαδένα αποδειχθεί θετικός με καρκινική νόσο.

Κάσσου 10, Πετρούπολη, Αθήνα 13231 (Κεντρική Πλατεία)
Παππάς Παναγιώτης (MD. MSc) | Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός Παθήσεων Μαστού

 

 

s5 logo

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ:  Κάσσου 10 (2ος όρ.), Πετρούπολη, 13231(κεντρική πλατεία), ΤΗΛ: 212-1050022, 6974-059382

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:  Αναστ. Τσόχα 24 (2ος όρ.), Αθήνα 11521, ΤΗΛ: 210-6416890, 6974-059382

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 ~ 13:00 & 17:00 ~ 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο

E-MAIL:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

evrokliniki

Τοποθεσία Ιατρείου

Συνεργαζόμενες Κλινικές

cityclinic

rea

athinaiki

bioclinic

iatriko

mediterraneo

metropolitan

attiko